Поводом 1. маја положен венац и црвене руже на гроб оснивача социјалистичког покрета у Србији Димитрија Туцовића у Алеји Великана на Новом гробљу у Београду

01.05.2019. године, на Новом гробљу у Београду, одата је пошта и положен венац и црвене руже на последње почивалиште једног од оснивача социјалистичког покерта у Србији Димитирија Туцовића. Пошту су одали Председник Социјалистичке партије Србије (СПС) и потпредседник владе Ивица Дачић, Министар рударства и енергетике Александар Антић, Председник Скупштине града Београда Никола Никодијевић, чланови Социјалистичке Партије Србије и бројни грађани.

Председник СПС и потпредседник владе Ивица Дачић је истакао да Социјалистичка Паритја Србије традиционално сваког 1. маја одаје пошту једном од оснивача социјалистичког покрета у Србији, који се иако противник рата, одазвао позиву на мобилизацију. Ивица Дачић нагласио је да Србија треба да се бори да постане праведно друштво, истакавши да су и данас након више од једног века, актуелни захтеви радничког покрета, а посебно борба за  „три осмице“ (осам сати рада, осам сати одмора и осам слободног времена).

Посмртни остаци Димитрија Туцовића су уз највише државне и војне почасти пренети са трга Славија и сахрањени у Алеји великана на Новом гробљу у Београду 15.12.2016. године. Димитрије Туцовић је рођен 13. маја 1881. године, у селу Гостиље на Златибору, у породици православног свештеника. Правник по образовању, био је истакнути вођа и теоретичар Социјалистичког покрета у Србији, оснивач Српске социјалдемократске партије, покретач и уредник Радничких новина. Погинуо је 20. новембра 1914. године као командир 1. вода 1. чете, 4. батаљона Моравске дивизије првог позива у борбама против аустроугарске војске за време Колубарске битке.

„Нећу ни сада, као што нисам никада, ни помишљати да себе склањам од судбине која прати цео народ “ – написао је уочи погибије Димитрије Туцовић свом оцу.

Ова објава је расположива и на: српски (lat)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH