ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ – ANZAC Помен – сећање на погинуле војнике Аустралије и Новог Зеланда

Дана 25.04.2019. године, са почетком у 7 часова, на Новом гробљу у Београду је обележен Дан сећања на војнике који су погинули у ратовима, конфликтима и мировним операцијама, одавањем поште и полагањем венаца на Гробљу Комонвелта (Британском војном гробљу). Овај датум се у Аустралији и на Новом Зеланду обележава сваког 25. априла, а оргинално је установљен у част оружаних снага Аустралије и Новог Зеланда (Australian and New Zealand Army Corps – ANZAC), који су се у Првом Светском рату борили против Отоманске империје у Бици код Галипоља, 25. априла 1915. године.

Свечана церемонија је започела кратким обраћањем абмасадорке Аустралије, госпође Рут Стјуарт која је прочитала ANZAC говор, након чега је Амабасадор Републике Турске прочитао речи Кемала Ататурка посвећене овом догађају.

Након прочитане молитве, уследила је церемонија полагања венаца. Венце су положили представници амбасаде Аустралије, Новог Зеланда, Министрства одбране Републике Србије, министар Зоран Ђорђевић у име Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, представник скупштине града Београда, као и амбасада Велике Британије, Канаде, Кипра, Француске, Индије, Малезије, Пакистана, Сједињених Америчких Држава и други. Након овога је г. Марис Табецис, други секретар Амбасаде Аустралије прочитао песму „За пале“, аутора Лоренса Бињона, након чега су ученици извели песму „У пољима Фландрије“.

„У пољима Фландрије“

„У пољима Фландрије макови цветају, између крстова, ред по ред… Мртви смо. Неколико дана раније живели смо, ослушкивали зору, гледали заласка сунца сјај, волели и били вољени …а сада лежимо у пољима Фландрије …“. Аутор ове потресне песме је канадски лекар и учесник Великог рата Џон Мекре.

Затим је уследила завршна молитва и симболични пролаз кроз редове споменика, чиме је завршена свечана церемонија.

Битка на Галипољу била је једна од најкрвавијих битака у Првом светском рату, а вођена је од 25. априла 1915 до 9. јануара 1916. године, између Немачке, коју су подржавале отоманске снаге, и савезника, укључујући Аустралију, Британију, Нови Зеланд, које су покушавале да освоје Цариград и успоставе контролу над Босфором и Дарданелима. У савезничком искрцавању на полуострву Галипољу 25. априла 1915. године, учествовало је више од 60.000 аустралијских и новозеландских војника. Број жртава у поморским и копненим акцијама се процењује на око пола милона.

Програм свечане церемоније ANZAC помена на енглеском и српском језику

Ова објава је расположива и на: српски (lat)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH