Обележен Дан победе над фашизмом – 9. мај 2019. године

Дан победе над фашизмом у II Светском рату је данас у Београду обележен одавањем поште и полагањем венаца Спомен-гробље ослободилаца Београда и споменик Црвеноармејцу. Венце су, уз интонирање националних химни, положили Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, градоначелник Београда Зоран Радојичић, представници Министарства одбране и Војске Србије, СУБНОР-а Србије, представници дипломтског кора инострани војни изасланици, удружења и грађани.

Након церемоније полагања венаца на Спомен-гробљу ослободилаца Београда и код споменика Црвеноармејцу, пристутним медијима су се кратко обратили Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић и градоначелник Београда Зоран Радојичић, истичући значај овог датума.

Други светски рат у Европи окончан је 9. маја 1945. године, капитулацијом нацистичке Немачке. У Берлину је нешто после  поноћи 8. маја, односно првих минута 9. маја 1945. године,  Немачка потписала безусловну капитулацију. Са немачке стране потписник је био фелдмаршал Вилхелм Кајтел, у име Совјетског Савеза маршал Георгиј Жуков, а у име западних савезника британски ваздухопловни генерал Артур Тедер. Овим је формално завршен Други светски рат у Европи. У овом рату који је трајао нешто мање од шест година, учествовала је 61 држава и око 110 милиона војника. Процене говоре о 50 до 80 милиона погинулих, од чега су 38 и 55 милиона били цивили.

Спомен – гробље ослободилаца Београда представља засебну архитектонско-урбанистичку целину, које је изграђено је по пројектима архитеката Бранка Бона и Александра Крстића. У дну парковског комплекса спомен-гробља, постављена је скулптура црвеноармејца – рад вајара Антуна Аугустинчића.  На гробљу је сахрањено 2.953 бораца Народно-ослободилачке војске Југославије и 976 бораца Црвене Армије, погинулих током „Београдске операције“. Скулптура Партизана на приступном платоу гробља је рад вајара Радете Станковића.

Ова објава је расположива и на: српски (lat)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH