СРБИЈА ДАНАС ПАМТИ СВОЈЕ ХЕРОЈЕ

На Новом гробљу обележено 105 година од смрти Војводе Путника

105 година од смрти војводе Радомира Путника обележена је 17. маја 2022. године, државном церемонијом свечаног одавања државних и војних почасти и полагања венаца код Капеле војводе Путника на централној стази Новог гробља. Венце су положили Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Миодраг Капор, помоћник градоначелника Београда Андрија Младеновић, представници Министарства одбране и Војске Србије, као и организација за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, потомци и поштоваоци великог Војводе Путника.

Радомир Путник, први српски високи официр са чином војводе, био је истакнути војсковођа и стратег. Под његовом командом српска војска извојевала је Кумановску, Битољску, Брегалничку, Церску и Колубарску битку. Нарушеног здравља, војвода Радомир Путник упућен је из Скадра на Крф, а затим у Француску, у Ницу, где је и преминуо 17. маја 1917. године. Његови посмртни остаци пренети су у отаџбину 1926. године и сахрањени на Новом гробљу у Београду.

У склопу државне церемоније присутнима се између осталих, обратио и државани секретар у Министаству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, господин Миодраг Капор:

„Данас смо ту испред споменика војводи Радомиру Путнику, да се поклонимо његовим сенима и сенима његових сабораца. О томе какав је био наш војвода, можда најбоље говори његова Службена карактеристика за 1878 годину: „Здрав, крепак, окретан. Способан потпуно за службу у рату. Зна добро прописе и правила за маневрисање. Потпуно способан за самосталном командовање и администровање једном бригадом. Има добро и стурчно артиљеријско знање. Крактера чврстог и поузданог. Присебан у опасним моментима. Љубљен од својих турпа које успешно води у бој…“. Од рођења па до смрти Радомир Путник је одувек био изнад просека, увек на челу разних активности, спреман да додатно учи и проширује видике. У комуникацији са људима одмерен, увек спреман на разговор, према потичињенима сторг али правичан. Омиљен у околини у радио приман у свако друштиво, Путник је као човек заслужио пуно поштовање – истакао је Капор.

Дуго година су наши хероји из ратова са краја деветнаестог и почетком двадестог века били скрајнути и заборављени, али сада је то време прошло те настојимо да исправимо неправде које су им учињене. Због тога су у Државном програму обележавања датуама из ослободилачких ратова Србије значјано место нашле све наше војсковође, а посебно војвода Радомир Путник. Наша је дужности и одговорност да негујемо сећање на њих и да пренесемо покољенима која долазе. Ако ми и наши потомци будемо знали одакле долазимо и колико смо платили Слободу коју живимо, то ћемо боље моћи држати правац и знати какву будућност желимо, закључио је Капор“.

Капела Војводе Радомира Путника је изведена 1929. године по пројекту архитекте Александра Васића у позном српско-византијском стилу са елементима арт декоа. Израђена је од белог мермера и украшнена фигурама српских војника на вечној стражи и одају почаст војводи. Капелу употпуњују лучни елементи од бронзе и натипсом изнад улаза “ВОЈВОДИ РАДОМИРУ ПУТНИКУ ЗАХВАЛАНА ОТАЏБИНА”.

Инфоцентар ЈКП „Погребне услуге“

Ова објава је расположива и на: српски (lat)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH