Шетња Алејама Новог гробља – 14. Београдска интернационална недеља архитектуре (БИНА)

У оквиру програма сада већ традиционалне 14. Београдске интернационалне недеље архитектуре, у недељу 12. маја 2019. године организована је шетња Алејама Новог гробља уз стручно вођење наше колегинице, историчарке уметности др Виолете Обреновић.

Шетња Алејама Новог гробља у склопу 14. Београдске интернационалне недеље архитектуре је била усмерена на војна гробља која су иначе затворена за јавност, а која представљају посебан куриозитет Новог гробља,  једног од ретких урбаних гробаља које у свом саставу има 5 иностраних војних гробаља из 1 и 2. Светског рата.

Током овогодишње шетње Алејама Новог гробља, посетиоци су имали јединствену прилику да обиђу војна гробља из Првог светског рата: Аустроугарско, Француско, Италијанско и Бугарско војно гробље, као и Срспску костурницу бранилаца Београда (1914-1918.). Након кратког упознавања са историјатом Новог гробља,  суграђани су  чули  причу о изградњи Капеле Војводе Радомира Путника, његовом животу и преносу посмртних остатака славног војсковође са старог Ташмајданског гробља. Након овога је уследила посета Српској костурници бранилаца Београда 1914-1918. године, где су посетиоци могли да уђу у крипту испод споменика и упознају се са историјатом саме костурнице, њеном уметничком и емотивном вредношћу, као и људима  заслужним за њену изградњу.

На Италијанском војном гробљу из  Првог светског рата  посетиоци су чули причу о симболици масивне гвоздене капије и ограде Италијанског војног гробља и италијасним добровољцима Велико рату, као и да се упишу у књигу утисака. Посебан куриозитет је представљала посета Аустроугарском војном гробљу, где су посетиоци по први пут имали прилику да уђу у капелу  на овом гробљу. Ова јединствена шетња је Алејама Новог гробља је завршена је на Француском војном гробљу из Првог светског рата и вези овог гробља са Српским војним гробљем у Тијеу (Француска).

Ова објава је расположива и на: српски (lat)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH