САТКАНЕ ОД ДУШЕ И УМА – ВОЂЕНИ ОБИЛАЗАК НОВОГ ГРОБЉА

1.04.2018. године одржан је четврти у низу обилазак Новог гробља – Музеја на отвореном, како са поносом називамо ову неупоредиву културно – историјску ризницу нашег града. Ни киша, ни ветровито време нису спречили велики број наших суграђана да нам се придруже овој интригантној тематској шетњи посвећеној умним женама слободног духа које су, свака у својој области померале границе, борећи се са предрасудама, неразумевањем и ограничењима које је наметала средина и време у коме су живеле.

Кроз надахнута казивања наше колегинице Виолете Обреновић, изузетног познаваоца фунерарне и меморијалне културе, као и историјата Новог гробља, посетиоци могли да се упознају са животним причама многих значајних жена као што су:

Теодора Кораћ (кћер трговца Илије Кораћа која је сиротим девојкама давала мираз од хиљаду динара да се удају за младиће, чланове трговачке омладине и тако помагала младим паровима да започну заједнички живот), Катарина Констатиновић, једна од најлепших и најобразовнијих жена свог времена, несуђена супруга принца Миахила Обреновића, која је без сопственог порода, усвојила Делфу Иванић, касније једну од оснивача “Кола Српских сестара”, Надежда Петровић, сликарка и дробровољна болничарка током 1. Светског рата, “Српска Сара Бренар”, глумица Милка Гргурова, чији су талентат и лепоту опевали српски романтичари, као и њена нешто младја, али не мање талентована наслединица, прелепа глумица Вела Нигринова, а ту су и ратнице, хероине Балканских и 1. Светског рата Наталија Бјелајац и Софија Јовановић, као и прва библиотекарка и новинарка у Србији, зачетница модерног плеса Мага Магазиновић и многе друге.

Посебно интересантна личност, чију животну причу су посетиоци могли да чују је управница Више женске школе у Београду Катрарина Миловук, о којој се данас нажалост мало зна, а која је прокричила пут новој, женској интелектуалној елити, која ће се сврстати у прве редове борбе за права жена у патријархалној Србији. За Катарину Миловук се се говорило “да се у Србији реч њена реч цени одмах после Митрополитове”, а из њене школе изашле су између осталих, Мага Магазиновић, Надежда Петровић, Милка Гргурова, као и будућа српска краљица Драга Машин. Прича се да је краљ Милан у шали говорио како у Србији није реткост имати две таште и да је “Миловуковица” неоспорна духовна свекрва и ташта у стотинама кућа.

Ова објава је расположива и на: српски (lat)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH