Обележена 86. годишњица смрти др Владана Ђоређевића – полагањем венаца на Новом гробљу

У среду, 31. августа 2016. године, у организацији Српског лекарског друштва и Секције за историју медицине СЛД обележена је 86. годишњица смрти др Владана Ђорђевића – полагањем венаца на његов гроб на Новом гробљу у Београду.

Присутне је поздравила др Јелена Симић, Секретар Секције историје медицине Српског лекарског друштва. Скупу су се обратили академик прим. др Владимир Јокановић (Српско лекарско друштво – Друштво лекара Војводине), мр Драган Балтовски, генерални Директор ЈКП „Погребне услуге“ проф. др Борислав Векић (Државни секертар Минситарства задравља Републике Србије), проф. др Недељко Радловић (Генерални секретар Српског лекарског друштва) и Љубомир Миладиновић из Црвеног Крста Србије.

picture-027

Др Владан Ђорђевић био први је Србин специјалиста хирургије, оснивач Српског лекарског друштва, Црвеног крста, друштва за гимнастику и борење, чији су настављачи били Друштво Душан Силни и Соколски покрет, покренуо је и уређивао први српски стручни медицински часопис Српски архив за целокупно лекарство, био је начелник војног санитета у ратовима и први професор хигијене на Војној академији, потом начелник Санитетског одељења Министарства унутрашњих дела и творац модерног санитетског и ветеринарског законодавства. Као градоначелник Београда започео је комунално уређење престонице и основао Ново гробље, а часопис Отаџбина, који је основао и уређивао, објављивао је радове младих српских књижевника

picture-042

Говорници су подвукули значај др Владана Ђорђевића, као човека великог духа, иницијативе и храбрости, рођеног Београђанина, који је својим ангажовањем у различитим областима утицао да Београд за кратко времен пређе пут од Турске касабе до Европске вароши.

Драган Балтовски, Генерални Директор ЈКП „Погребне услгуге“ се захвалио иницијаторима овог догађаја на ангажовању поводом чувања успомене на др Владана Ђорђевића који је био оснивач Новог гробља, а у неку руку и оснивач ЈКП „Погребне услуге“ и подестио да прва сахрана на Новом гробљу обављена 17. августа 1886. године, односно пре сто тридесет година. Сви говорници су се сложили да ову иницијативу треба наставити, јер очување традиције и култура сећања представљају једну од најзначајнијих дужности сваког народа.

img_0427

Венце су положили чланови породице, представници Српског Лекарског друштва и Секције за историју медицине Српског лекарског друшта, Министарства здравља Републике Србије, Црвеног Крста Србије, Управе за војно здравство при Министарству Одбране Републике Србије и ЈКП „Погребне услуге“.

Инфоцентар ЈКП „Погребне услуге

Ова објава је расположива и на: српски (lat)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH