Обележавање 86. годишњице смрти др Владана Ђорђевића на Новом гробљу у Београду

Српско лекарско друштво и Секција за историју медицине СЛД обележиће 86. годишњицу смрти свог оснивача др Владана Ђорђевића – полагањем венаца на његов гроб на Новом гробљу у Београду (парцела 26, гробница 6 – II) у среду, 31. августа 2016. године, у 12.00 сати.

 Владан Ђорђевић је једна од најистакнутијих личности културног, научног и политичког живота у Србији 19. века. Као лекар, први је Србин специјалиста хирургије, први се бавио експерименталним радом у медицини, основао је Српско лекарско друштво, Српско друштво Црвеног крста, Друштво за гимнастику и борење, чији су настављачи били Друштво Душан Силни и Соколски покрет; покренуо је и уређивао први српски стручни медицински часопис Српски архив за целокупно лекарство, био је начелник војног санитета у ратовима и први професор хигијене на Војној академији, потом начелник Санитетског одељења Министарства унутрашњих дела и творац модерног санитетског и ветеринарског законодавства. Као градоначелник Београда започео је комунално уређење престонице и основао Ново гробље.

Био је редовни члан Српског ученог друштва и прави члан Српске краљевске академије, први почасни доктор Медицинског факултета Универзитета у Београду, министар просвете и црквених дела и заступник министра привреде, краљевски изасланик у Грчкој и потом у Турској и председник Краљевске владе (1897 – 1900).

На пољу књижевног стваралаштва оставио је многобројна дела – приповетке, драме, романе и мемоаре. Био је један од зачетника сеоске и путописне новелистике, хроничар и историограф.  Превео је бројна дела из медицине и сродних наука. Часопис Отаџбина (1875 – 1892), који је основао и уређивао, био је најбољи часопис за књижевност, науку и културу у другој половини 19. века.

 

Информациони центар ЈКП „Погребне услуге“

Ова објава је расположива и на: српски (lat)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH