Програм вођених шетњи Новим гробљем поводом „Дана европске баштине“ у Београду 2021. године

Вођени обиласци Новог гробља у години у великих јубилеја 

Ново гробље, као својеврстан музеј под отвореним небом, ексклузиван простор сећања где се додирују пролазност и вечност, је својом рафинманом и уметничким дометима, али и као сведочанство нематеријалног културног наслеђа, још 2004. године заслужило престижно место међу чланицама Удружења културно значајних гробаља Европе (Association of Significant Cemeteries in Europe – ASCE). Oвогодишњa манифестацијa Дани европске културне башине се одржава у години великих јубилеја за Ново гробље и ЈКП „Погребне услуге“. Наиме, 2021. године се обележава 20 година постојања Удружења културно значајних гробаља Европе), које је основано у Болоњи 2001. године. Чланице ове значајне организације су чувена европска гробља као што је гробље Стељано из Ђенове, које је УНЕСКО препознао као светску културну баштину, укључујући и многа друга не мање значајна европска гробља (више од 180 гробља из близу 30 европских држава). Поред овога, 2021. година је за ЈКП „Погребне услуге“ у знаку још једног не мање значајног јубилеја, јер се 17.08.2021. године навршава тачно 135 година од оснивања Новог гробља. Организовањем три вођена тематска обиласка Новог гробља која су у претходних неколико година изазвала највеће интересовање наших суграђана, ЈКП „Погребне услуге“ ће се и ове године укључити у манифестацију „Дани европске баштине“.

19 . септембар 2021. године у 11:00 часова – Стварали су пером и душом /„У свету, брале, нема љубави“ (Прича о песницима и књижевницима)

У недељу 19. септембра 2021. године, подсетићемо се великих књижевника и песника деветнаестог и прве половине двадесетог века. Поред камених белега сетићемо се прича о чудесним љубавима које су ти велики творци духа носили у срцима, о борбама које су водили сами против свих али и себе, изгарајући за правдом и слободом. Оживећемо причу о чувеној крчмарици Мили која је била надахнуће за једног песника, једну песму и једну надасве чувену слику, али и причу о љубави човека који није веровао да у животу може да нађе праву љубав. Насмејаћемо се кроз анегдоте једног заклетог нежење, али ћемо застати и подсетити се на борбе и страдања једног од весника слободе који је умро као што је и живео „слободан (..) и неустрашив као Бог, а презрен и гладан као пас“. Ову недељну шетњу обележиће и друге приче које чувају наше алеје и камени сведоци времена.

26. септембар 2021. године у 11:00 часова – „Портрети српских дипломата и државника“ 

Поред личности које су своје професионално опредељење нашле у политици и јавном животу који су својим ставом, држањем и одлукама оставили трајан печат у нашој политичкој и друштвеној историји, нећемо заборавити ни представнике “златног доба српске дипломатије”, чувене дипломате – књижевнике. Упознаћемо се са причом о животу харизматичног грофа који је требало да постане патријарх, дипломатом који је популарисао Шекспира у Србији, државником који је преко свог брака обезбедио финансијску помоћ Србији у току Великог рата, као и творцем чувених Ембахада. Подсетићемо се приче о једној тајној забрањеној љубави у дипломатији, али и других једнако занимљивих цртица из живота људи који су били у државном врху. Кроз једну лагану и занимљиву причу сетићемо се значајних научника, лекара и књижевника који су се показали и као врсне дипломате и државници у одсудним историјским моментима.

03. октобар 2021. године у 11:00 часова – Велике љубави српских великана  

Ова узбудљива и емотивна шетња водиће нас стазама великих, тајних, страсних и недосањаних београдских љубави, харизматичних и несвакидашњих људи и жена као што су: Лаза Лазаревић, Ђура Јакшић, Милан Ракић, Симо Матавуљ, Васко Попа, Милош Црњански и други. Велики број љупких анегдота, необичних прича о љубави, разорчарњима, страстима и пожртвовању, љубавне згоде и незгоде, неће вас оставити равнодушним, а њихови споменици заинтригираће вас у тој мери да ћете засигурно пожелети да их сами поново посетите. Велике љубави српских великана посвећујемо судбинским љубавима које су голицале машту, распламсавале чаршију, инспирисале на стваралачки чин или бацале у дубоки очај.

Трајање обилазака: 120 минута
Место окупљања: на платоу код главне капије Новог гробља (Рузвелтова 50)
Прича и води: др Виолета Обреновић, историчарка уметности
Обиласци су бесплатни.

За додатне информације можете се обратити на: info@beogradskagroblja.rs, или на бројеве телефона: 011/2071-341 и 011/2071-342 (радним данима од 7:00 до 15:00 часова)

Историјски четвртак – у склопу овогодишњих Дана европске баштине биће покренут пилот пројекат намењен београдским основцима и средњошколцима под називом „Историјски четвртак“. Имајући у виду вишегодишње искуство у вођењу специјализованих обилазака Новог гробља за основце и средњошколце прилагођених наставном програму из историје и књижевности, као и досадашњем интересовању образовних установа и едукатора, у току овогодишњих „Дана европске баштине“ биће организовани програми обилазака Новог гробља за ученике унапред одабраних основних и средњих школа. Уколико пилот пројекат изазове интересовање какво очекујемо, са његовом реализацијом ће бити настављено и у наредном периоду, при чему ће већи број образовних установа бити укључен у његову реализацију.

 

Ова објава је расположива и на: српски (lat)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH