Obeležavanje 86. godišnjice smrti dr Vladana Đorđevića na Novom groblju u Beogradu

Srpsko lekarsko društvo i Sekcija za istoriju medicine SLD obeležiće 86. godišnjicu smrti svog osnivača dr Vladana Đorđevića – polaganjem venaca na njegov grob na Novom groblju u Beogradu (parcela 26, grobnica 6 – II) u sredu, 31. avgusta 2016. godine, u 12.00 sati.

 Vladan Đorđević je jedna od najistaknutijih ličnosti kulturnog, naučnog i političkog života u Srbiji 19. veka. Kao lekar, prvi je Srbin specijalista hirurgije, prvi se bavio eksperimentalnim radom u medicini, osnovao je Srpsko lekarsko društvo, Srpsko društvo Crvenog krsta, Društvo za gimnastiku i borenje, čiji su nastavljači bili Društvo Dušan Silni i Sokolski pokret; pokrenuo je i uređivao prvi srpski stručni medicinski časopis Srpski arhiv za celokupno lekarstvo, bio je načelnik vojnog saniteta u ratovima i prvi profesor higijene na Vojnoj akademiji, potom načelnik Sanitetskog odeljenja Ministarstva unutrašnjih dela i tvorac modernog sanitetskog i veterinarskog zakonodavstva. Kao gradonačelnik Beograda započeo je komunalno uređenje prestonice i osnovao Novo groblje.

Bio je redovni član Srpskog učenog društva i pravi član Srpske kraljevske akademije, prvi počasni doktor Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, ministar prosvete i crkvenih dela i zastupnik ministra privrede, kraljevski izaslanik u Grčkoj i potom u Turskoj i predsednik Kraljevske vlade (1897 – 1900).

Na polju književnog stvaralaštva ostavio je mnogobrojna dela – pripovetke, drame, romane i memoare. Bio je jedan od začetnika seoske i putopisne novelistike, hroničar i istoriograf.  Preveo je brojna dela iz medicine i srodnih nauka. Časopis Otadžbina (1875 – 1892), koji je osnovao i uređivao, bio je najbolji časopis za književnost, nauku i kulturu u drugoj polovini 19. veka.

 

Informacioni centar JKP „Pogrebne usluge”

Ova objava je raspoloživa i na: srpski (cyr)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH