Obeležena 86. godišnjica smrti dr Vladana Đoređevića – polaganjem venaca na Novom groblju

U sredu, 31. avgusta 2016. godine, u organizaciji Srpskog lekarskog društva i Sekcije za istoriju medicine SLD obeležena je 86. godišnjica smrti dr Vladana Đorđevića – polaganjem venaca na njegov grob na Novom groblju u Beogradu.

Prisutne je pozdravila dr Jelena Simić, Sekretar Sekcije istorije medicine Srpskog lekarskog društva. Skupu su se obratili akademik prim. dr Vladimir Jokanović (Srpsko lekarsko društvo – Društvo lekara Vojvodine), mr Dragan Baltovski, generalni Direktor JKP „Pogrebne usluge“ prof. dr Borislav Vekić (Državni sekertar Minsitarstva zadravlja Republike Srbije), prof. dr Nedeljko Radlović (Generalni sekretar Srpskog lekarskog društva) i Ljubomir Miladinović iz Crvenog Krsta Srbije.

picture-027

Dr Vladan Đorđević bio prvi je Srbin specijalista hirurgije, osnivač Srpskog lekarskog društva, Crvenog krsta, društva za gimnastiku i borenje, čiji su nastavljači bili Društvo Dušan Silni i Sokolski pokret, pokrenuo je i uređivao prvi srpski stručni medicinski časopis Srpski arhiv za celokupno lekarstvo, bio je načelnik vojnog saniteta u ratovima i prvi profesor higijene na Vojnoj akademiji, potom načelnik Sanitetskog odeljenja Ministarstva unutrašnjih dela i tvorac modernog sanitetskog i veterinarskog zakonodavstva. Kao gradonačelnik Beograda započeo je komunalno uređenje prestonice i osnovao Novo groblje, a časopis Otadžbina, koji je osnovao i uređivao, objavljivao je radove mladih srpskih književnika

picture-042

Govornici su podvukuli značaj dr Vladana Đorđevića, kao čoveka velikog duha, inicijative i hrabrosti, rođenog Beograđanina, koji je svojim angažovanjem u različitim oblastima uticao da Beograd za kratko vremen pređe put od Turske kasabe do Evropske varoši.

Dragan Baltovski, Generalni Direktor JKP „Pogrebne uslguge“ se zahvalio inicijatorima ovog događaja na angažovanju povodom čuvanja uspomene na dr Vladana Đorđevića koji je bio osnivač Novog groblja, a u neku ruku i osnivač JKP „Pogrebne usluge“ i podestio da prva sahrana na Novom groblju obavljena 17. avgusta 1886. godine, odnosno pre sto trideset godina. Svi govornici su se složili da ovu inicijativu treba nastaviti, jer očuvanje tradicije i kultura sećanja predstavljaju jednu od najznačajnijih dužnosti svakog naroda.

img_0427

Vence su položili članovi porodice, predstavnici Srpskog Lekarskog društva i Sekcije za istoriju medicine Srpskog lekarskog društa, Ministarstva zdravlja Republike Srbije, Crvenog Krsta Srbije, Uprave za vojno zdravstvo pri Ministarstvu Odbrane Republike Srbije i JKP „Pogrebne usluge“.

Infocentar JKP „Pogrebne usluge

Ova objava je raspoloživa i na: srpski (cyr)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH