Саткане од душе и ума – вођени обилазак Новог гробља

1.3.2020. године, одржан је други по реду вођени обилазак Новог гробља под називом Саткане од душе и ума (Трагом знаменитих Српкиња). Као и до сада велики број наших суграђана се придружио овој интригантној тематској шетњи посвећеној умним женама слободног духа које су, свака у својој области померале границе, борећи се са предрасудама, неразумевањем и ограничењима које је наметала средина и време у коме су живеле. Кроз занимљива казивања, посетиоци су и овом приликом могли да се положајем жена у патријархалној Србији, као и упознају са животним причама многих изузетних жена као што су:

Теодора Кораћ (кћер трговца Илије Кораћа која је сиротим девојкама давала мираз од хиљаду динара да се удају за младиће, чланове трговачке омладине и тако помагала младим паровима да започну заједнички живот), Катарина Константиновић, једна од најлепших и најобразованијих жена свог времена, несуђена супруга принца Миахила Обреновића, која је без сопственог порода, усвојила Делфу Иванић, касније једну од оснивача „Кола Српских сестара“, Надежда Петровић, сликарка и добровољна болничарка током 1. Светског рата, „Српска Сара Бернар“, глумица Милка Гргурова, чији су таленат и лепоту опевали српски романтичари, као и њена нешто млађа, али не мање талентована наследница, прелепа глумица Вела Нигринова, а ту су и ратнице, хероине Балканских и 1. Светског рата Наталија Бјелајац и Софија Јовановић, као и прва библиотекарка и новинарка у Србији, зачетница модерног плеса Мага Магазиновић и многе друге.

Посебно интересантна личност, чију животну причу су посетиоци могли да чују је управница Више женске школе у Београду Катарина Миловук, о којој се данас нажалост мало зна, а која је прокрчила пут новој, женској интелектуалној елити, која ће се сврстати у прве редове борбе за права жена у патријархалној Србији. За Катарину Миловук се се говорило „да се у Србији реч њена реч цени одмах после Митрополитове“, а из њене школе изашле су између осталих, Мага Магазиновић, Надежда Петровић, Милка Гргурова, као и будућа српска краљица Драга Машин. Прича се да је краљ Милан у шали говорио како у Србији није реткост имати две таште и да је „Миловуковица“ неоспорна духовна свекрва и ташта у стотинама кућа.

Ова објава је расположива и на: српски (lat)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH