Satkane od duše i uma – vođeni obilazak Novog groblja

1.3.2020. godine, održan je drugi po redu vođeni obilazak Novog groblja pod nazivom Satkane od duše i uma (Tragom znamenitih Srpkinja). Kao i do sada veliki broj naših sugrađana se pridružio ovoj intrigantnoj tematskoj šetnji posvećenoj umnim ženama slobodnog duha koje su, svaka u svojoj oblasti pomerale granice, boreći se sa predrasudama, nerazumevanjem i ograničenjima koje je nametala sredina i vreme u kome su živele. Kroz zanimljiva kazivanja, posetioci su i ovom prilikom mogli da se položajem žena u patrijarhalnoj Srbiji, kao i upoznaju sa životnim pričama mnogih izuzetnih žena kao što su:

Teodora Korać (kćer trgovca Ilije Koraća koja je sirotim devojkama davala miraz od hiljadu dinara da se udaju za mladiće, članove trgovačke omladine i tako pomagala mladim parovima da započnu zajednički život), Katarina Konstantinović, jedna od najlepših i najobrazovanijih žena svog vremena, nesuđena supruga princa Miahila Obrenovića, koja je bez sopstvenog poroda, usvojila Delfu Ivanić, kasnije jednu od osnivača „Kola Srpskih sestara“, Nadežda Petrović, slikarka i dobrovoljna bolničarka tokom 1. Svetskog rata, „Srpska Sara Bernar“, glumica Milka Grgurova, čiji su talenat i lepotu opevali srpski romantičari, kao i njena nešto mlađa, ali ne manje talentovana naslednica, prelepa glumica Vela Nigrinova, a tu su i ratnice, heroine Balkanskih i 1. Svetskog rata Natalija Bjelajac i Sofija Jovanović, kao i prva bibliotekarka i novinarka u Srbiji, začetnica modernog plesa Maga Magazinović i mnoge druge.

Posebno interesantna ličnost, čiju životnu priču su posetioci mogli da čuju je upravnica Više ženske škole u Beogradu Katarina Milovuk, o kojoj se danas nažalost malo zna, a koja je prokrčila put novoj, ženskoj intelektualnoj eliti, koja će se svrstati u prve redove borbe za prava žena u patrijarhalnoj Srbiji. Za Katarinu Milovuk se se govorilo „da se u Srbiji reč njena reč ceni odmah posle Mitropolitove“, a iz njene škole izašle su između ostalih, Maga Magazinović, Nadežda Petrović, Milka Grgurova, kao i buduća srpska kraljica Draga Mašin. Priča se da je kralj Milan u šali govorio kako u Srbiji nije retkost imati dve tašte i da je „Milovukovica“ neosporna duhovna svekrva i tašta u stotinama kuća.

Ova objava je raspoloživa i na: srpski (cyr)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH