Обележен Дан дипломата Руске Федерације – 10. фебруар 2017. године

Поводом Дана дипломата 10. фебруара, у знак сећања на претходне генерације дипломатских службеника, представници Министарства иностраних послова Руске Федерације полажу венце на гробове истакнутих дипломата сахрањених како у Русији, тако и ван њених граница. Представници амбасаде Руске Федерације у Београду, са његовом екселенцијом амбасадором Александром Чепурином, положили су венце на гроб руског царског велепосланика у Србији Николаја Хенриковича Хартвига на Новом гробљу у Београду.

hartvig-2

Николај Хенрикович Хартвиг је рођен 1857. године на Кавказу у осиромашеној аристократској породици војног лекара, натурализованог Руса немачког порекла. Дипломатску службу је започео у Азијском одељењу Министарства спољних послова царске Русије. Служио је као аташе на Цетињу, а затим као конзул у Бургасу (Бугарска). Од 1909 до 1914. године је био руски царски велепосланик (амбасадор) у Србији. Својим радом Хартвиг је задужио Србију, а у свим приликама је имао само речи хвале српски народ и војску.

hartvig-4

Преминуо је изненада (10. јула 1914. године), током дипломатских активности везаних за претње Србији након сарајевског атентата, у тренутку када је тражио објашњење од аустријског амбасадора, барона фон Гизла. Сахрањен је на Новом гробљу у Београду 14. јула 2014. године уз највише државне почасти. Овог великог пријатеља Србије је на последњи починак испратило више од 80.000 Београђана, укључујући целокупни састав београдског гарнизона, као и највише државне и црквене званичнике, а након опела у Саборној Цркви, беседе су одржали митрополит Димитрије и Председник Владе Никола Пашић.

hartvig-3

Надгробно обележје је на последњем почивалишту Николаја Хартвига у знак захвалности подигла Београдска општина. Споменик је пројектовао архитекта Георгије Коваљевски, а израђен је од белог меремера , украшен руским националним мотивима. На прочељу изнад натиписа, налази се мозаичка икона Светог Николе породичног заштитника Хартвига. Николај Хенрикович Хартвиг је сахрањен на Новом гробљу у Београду у парцели 29.

Ова објава је расположива и на: енглески српски (lat)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH