На Новом гробљу обележен 11. новембар – Дан примирја у Првом светском рату

Имајући у виду да је Ново гробље једно од ретких градских гробаља које у свом саставу има пет војиничких гробаља из Првог и Другог светског рата, сваког новембра на овом гробљу се одржава низ церемонија посвећених жртвама Великог рата.

Република Италија је 3.11.2023. године на Италијанском војном гробљу из Првог светског рата, свечаном церемонијом одавања почасти и полагања венаца обележила Дан оружаних снага и Дан примирја у Првом свестком рату, а након тога је уследила церемонија одвања почасти свим жртвама првог светског рата на Аустроугарском војном гробљу, 6.11.2023. године.

11.11.2023. године на Новом гробљу у Београду је државном церемонијом обележен Дан Примирја, односно 105 година од закључења примирја у Првом светском рату. Централну државну церемонију полагања венаца и одавања почасти код Спомен-костурнице бранилаца Београда (1914-1918) у име Комитета Владе Србије за неговање традиција ослободилалчких ратова, предводио је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Никола Селаковић.

Дан примирја у Првом светском рату обележава се сваке године 11. новембра, у знак сећања на примирје закључено између савезника и Немачке, које је у исто време означило и престанак непријатељстава и крај рата. Овај датум се обележава као национални празник у многим савезничким државама, као сећање на погинуле у току Великог рата. Примирје је потписано је у железничком вагону у Компијену у Француској, а прекид непријатељства је ступио на снагу 11. новембра 1918. године – једанаестог часа, једанаестог дана, једанаестог месеца. Зараћене стране у Првом светском рату мобилисале су око 70 милиона војника, а према неким проценама страдало је приближно 20 милиона људи. Током ратних операција и злочина непријатељских трупа у Србији током Првог светског рата страдало је између 1.100.000 и 1.300.000 становника, што је чинило готово трећину укупног становништва, или око 60% мушке популације.

Државна церемонија започета је полагањем венаца и одавањем почасти на Француском војном гробљу. У име Републике Србије и града Београда, венце на Француском војном гробљу су положили Министар иностраних послова Ивица Дачић, представници Министрсртва за рад запошљавање, борачка и социјална питања, Министарства одбране и Војске Србије и Привременог органа града Београда. Присутнима се обратио и Амбасадор Француске у Београду.

Након завршетка свечане церемоније на Француском војном гробљу, је уследила централна манифестација код Спомен костурнице бранилаца Београда (1914-1918). Венце су положили и пошту одали министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Никола Селаковић, представници града Београда, Министарства одбране и Војске Србије, као и представници удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије. Представници дипломатског кора и изасланстава одбране акредитованих у Београду су положили беле руже. По завршетку церемоније полагања венаца и белих ружа, присутнима се обратио министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Никола Селаковић, након чега је уприличен кратак културно-уметнички програм. Обележавање Дана примирја у Првом светском рату је завршено церемонијом одавања почасти и полагања венаца на гробљу Комонвелта. Венци су положени и код Споменика руске славе, уз знак сећања на руске добровољце у 1. Светском рату.

Ова објава је расположива и на: српски (lat)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH