Обележено сто година од рођења врхунског фудбалера и фудбалског тренера Златка “Чика” Чајковског

Фондација Курт Ландауер из Минхена, обележила је сто година од рођења легендарног Златка Чика Чајковског, полагањем венца на последње почивлалиште бившег тренера фудабалског клуба Бајрен из Минхена.

Професионалну фудбалску каријеру Чајковски је започео у загребачком фудбалском клубу ХАШК а наставио у београдском Партизану, немачком ФК Келну и израелском Хапоелу. Златко Чајковски-Чик је био један од 11 стартера из прве званичне утакмице фудбалског клуба Партизан. Био је незамењив члан прве поставе и увек међу најбољим играчима, за све време колико је провео у Партизану (1946-1955). Навијачи овог клуба су 1995. године изгласали најбољи тим свих времена у анкети листа „Партизанов весник“ и Чајковски се нашао у том тиму. За репрезентацију је одиграо 55 утакмица и постигао 7 голова, наступавши на Олимпијским играма 1948. и 1952. године, као и на Светским првенствима 1950. и 1954. године.
Баш као играч, Чик је био и врхунски тренер. Тренерску каријеру започео је у Келну, са којим ће 1962. године освојити титулу првака Немачке, да би након тога прешао у Бајерн из Минхена, у то време друголигаша, са којим ће ући у прву лигу и освојити два купа, укључујући и Куп победника купова 1967. године. Могло би се рећи да је ударио темеље будућем највећем немачком клубу, па су се тако уз њега афирмисали великани немачког и европског фудбала, попут Сепа Мајера, Бекенбауера и Герда Милера. Тренерска каријера Чајковског потрајала је до почетка 80-их, а између осталих водио је и Хановер, Динамо, Нирнберг, Цирих…
Рођен је 24. новембра 1923. године у Загребу, а преминуо у Минхену 27. јула 1998. године. Сахрањен је на Новом гробљу у Београду, у парцели 80, гробно место бр. 108.

Ова објава је расположива и на: српски (lat)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH