ЈЕСЕЊА СЕЗОНА ВОЂЕНИХ ТЕМАТСКИХ ОБИЛАЗАКА НОВОГ ГРОБЉА

У години када се обележава десетогодишњица вођених обилазака Новог гробља, а периоду трајања манифестације Дани Европске Баштине, 17. септембра 2023. године отвара се јесења сезона тематских обилазака Новог гробља. Ово гробље као својеврстан музеј под отвореним небом, ексклузиван простор сећања где се додирују пролазност и вечност, отвара своје капије посетиоцима кроз три узбудљива обиласка, која су у претходном периоду изазвала највеће интересовање наших суграђана.

 

17. септембар 2023. године у 11:00 часова – Портрети српских дипломата и државника – златно доба српске дипломатије

Поред личности које су своје професионално опредељење нашле у политици и јавном животу, нећемо заборавити ни чувене дипломате – књижевнике. Упознаћемо се са причом о животу харизматичног грофа који је требало да постане патријарх, дипломатом који је популарисао Шекспира у Србији, подсетићемо се приче о једној тајној забрањеној љубави у дипломатији, али и других једнако занимљивих цртица из живота људи који вешто манерврисали непостојаним дипломатским водама у трубулентим временима.

1. октобар 2023. године у 11:00 часова – Саткане од душе и ума – Трагом знаменитих Српкиња

Сада већ традиционалном шетњом посвећеном знаменитим Српкињама сахрањеним на простору Новог гробља, подсетићемо се свих оних жена које су храбро мењале своју животну судбину и са њом судбину своје средине. Причом о животима ових јединствених хероина духа покренућемо калеидоскоп историје и вратити се у време када се патријахално друштво поступно трансформисало у модерно, а дух борио да задржи традиционалне вредности пред таласом савремености. Прича је посвећена свим онима женама које су померале границе и учиниле први корак у неизвесно.

5. новембар 2023. године у 11:00 часова – Велике љубави српских великана

Ова узбудљива и емотивна шетња водиће нас стазама великих, тајних, страсних и недосањаних београдских љубави које су инспирисале на стваралачки чин или бацале у дубоки очај. Оживећемо приче о оним најинтимнијим кутцима душа харизматичних и несвакидашњих људи. Велики број љупких анегдота, необичних прича о љубави, разорчарењима, страстима и пожртвовању, љубавне згоде и незгоде, неће вас оставити равнодушним.

Пријаве нису потребне.

 

Трајање обилазака: 120 минута

Место окупљања: на платоу код главне капије Новог гробља (Рузвелтова 50)

Прича и води: др Виолета Обреновић, историчарка уметности

Контакт за групе и појединце: info@beogradskagroblja.rs

Јесењи Програм обилазака у 2023 можете преузети овде. 

Ова објава је расположива и на: српски (lat)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH