JESENJA SEZONA VOĐENIH TEMATSKIH OBILAZAKA NOVOG GROBLJA

U godini kada se obeležava desetogodišnjica vođenih obilazaka Novog groblja, a periodu trajanja manifestacije Dani Evropske Baštine, 17. septembra 2023. godine otvara se jesenja sezona tematskih obilazaka Novog groblja. Ovo groblje kao svojevrstan muzej pod otvorenim nebom, ekskluzivan prostor sećanja gde se dodiruju prolaznost i večnost, otvara svoje kapije posetiocima kroz tri uzbudljiva obilaska, koja su u prethodnom periodu izazvala najveće interesovanje naših sugrađana.

 

17. septembar 2023. godine u 11:00 časova– Portreti srpskih diplomata i državnika – zlatno doba srpske diplomatije

Pored ličnosti koje su svoje profesionalno opredeljenje našle u politici i javnom životu, nećemo zaboraviti ni čuvene diplomate – književnike. Upoznaćemo se sa pričom o životu harizmatičnog grofa koji je trebalo da postane patrijarh, diplomatom koji je popularisao Šekspira u Srbiji, podsetićemo se priče o jednoj tajnoj zabranjenoj ljubavi u diplomatiji, ali i drugih jednako zanimljivih crtica iz života ljudi koji vešto manervrisali nepostojanim diplomatskim vodama u trubulentim vremenima.

1. oktobar 2023. godine u 11:00 časova – Satkane od duše i uma – Tragom znamenitih Srpkinja

Sada već tradicionalnom šetnjom posvećenom znamenitim Srpkinjama sahranjenim na prostoru Novog groblja, podsetićemo se svih onih žena koje su hrabro menjale svoju životnu sudbinu i sa njom sudbinu svoje sredine. Pričom o životima ovih jedinstvenih heroina duha pokrenućemo kaleidoskop istorije i vratiti se u vreme kada se patrijahalno društvo postupno transformisalo u moderno, a duh borio da zadrži tradicionalne vrednosti pred talasom savremenosti. Priča je posvećena svim onima ženama koje su pomerale granice i učinile prvi korak u neizvesno.

5. novembar 2023. godine u 11:00 časova – Velike ljubavi srpskih velikana

Ova uzbudljiva i emotivna šetnja vodiće nas stazama velikih, tajnih, strasnih i nedosanjanih beogradskih ljubavi koje su inspirisale na stvaralački čin ili bacale u duboki očaj. Oživećemo priče o onim najintimnijim kutcima duša harizmatičnih i nesvakidašnjih ljudi. Veliki broj ljupkih anegdota, neobičnih priča o ljubavi, razorčarenjima, strastima i požrtvovanju, ljubavne zgode i nezgode, neće vas ostaviti ravnodušnim.

Prijave nisu potrebne.

 

Trajanje obilazaka: 120 minuta

Mesto okupljanja: na platou kod glavne kapije Novog groblja (Ruzveltova 50)

Priča i vodi: dr Violeta Obrenović, istoričarka umetnosti

Kontakt za grupe i pojedince: info@beogradskagroblja.rs

Jesenji Program obilazaka u 2023 možete preuzeti ovde. 

Ova objava je raspoloživa i na: srpski (cyr)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH