82 ГОДИНE ОД БОМБАРДОВАЊА БЕОГРАДА У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ ОБЕЛЕЖЕНО И НА СПОМЕН ГРОБЉУ ЖРТАВАМА БОМБАРДОВАЊА БЕОГРАДА 6. АПРИЛА 1941. ГОДИНЕ

На Спомен-гробљу жртвама бомбардовања Београда на Новом гробљу у Београду, у четвртак 6. априла 2023. обележено je 82 године од бомбардовања Београда у Другом Светском рату, 6. априла 1941. године.

Церемонија обележавања почела је полагањем венаца на спомен обележје жртвама бомбардовања Београда 1941. године. Венце су положили Никола Селаковић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, изасланик градоначелника Београда, прдеставници јеврејске зајединице, као и бројних удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, породице и потомци страдалих. Након полагања венаца и интонирања националне химне присутни су, укључујући представнике дипломатског кора и војне изасланике акредитоване у Београду, у симболичном мимоходу положили беле руже на мермерне плоче са исписаним именима жртава бомбардовања Београда, након чега је уследило обраћање министара Селаковића.

Министар Селаковић је истакао да најстрашнији сукоб 20.века –  други светски рат који је Србији, односно тадашњој Краљевини Југославији донео и ужасе грађанског рата није ни могао другачије да почне, него мучким бомбардовањем, нагласивши да је само такав страшан почетак могао дам донесе слутњу да ће нас опет задесити катастрофална страдања и то само нешто више од 22 године након краја ужаса Великог рата, рата од кога се наше становништво никада бројчано није опоравило.

У Београду ће тог 6.априла, наставио је Селаковић, а затим и у наредним данима злочиначког бомбардовања, без објаве рата, иако је Београд био проглашен за слободан и небрањен град, према званичним подацима страдати 2.274 људи, иако се процењује да је стварна бројка погинулих, настрадалих и несталих око 4 000. Порушено је 627 зграда,  а њих више од 1600 толико оштећено да у њима није више могло да се живи. Готово 7000 здања и кућа је делимично оштећено, укључујући и зграду Старог двора,  затим Краљевског двора на Дедињу, као и до темеља порушено здање Народне библиотеке Србије. У Вазнесењској цркви, која је и сама тешко оштећена у бомбардовању, тог шестоаприлског јутра страдали су они који су дошли на јутарњу службу, као и они који су у цркву дошли да се склоне од бомбардовања.

Селаковић је нагласио  да је Београд је пружио херојски отпор, те да је том приликом погинуло је 11 храбрих пилота 6-ог ловачког пука, којима је подигнут споменик за Земунском кеју. На спомен-гробљу страдалих у шестоаприлском бомбардовању на Новом гробљу, укупно је сахрањено 1992 наших суграђана, а од тога броја идентификовано је њих свега 631, неидентификованих је остало 909 мушкараца, 393 жене и 59-оро деце.

Спомен гробље жртава бомбардовања Београда 1941. године је изграђено 1966. године по пројекту архитекте Милице Момчиловић. Хумке су озидане бетоном, тако да подсећају на ровове. Уз Северни булевар налази се осам хумки са 29 мермерних плоча на којима су уписана имена 646 идентификованих и 1.361 неидентификованих особа, страдалих у бомбардовању Београда 6. априла 1941. године.

Ова објава је расположива и на: српски (lat)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH