Na Novom groblju obeležen 11. novembar – Dan primirja u Prvom svetskom ratu

Imajući u vidu da je Novo groblje jedno od retkih gradskih grobalja koje u svom sastavu ima pet vojiničkih grobalja iz Prvog i Drugog svetskog rata, svakog novembra na ovom groblju se održava niz ceremonija posvećenih žrtvama Velikog rata.

Republika Italija je 3.11.2023. godine na Italijanskom vojnom groblju iz Prvog svetskog rata, svečanom ceremonijom odavanja počasti i polaganja venaca obeležila Dan oružanih snaga i Dan primirja u Prvom svestkom ratu, a nakon toga je usledila ceremonija odvanja počasti svim žrtvama prvog svetskog rata na Austrougarskom vojnom groblju, 6.11.2023. godine.

11.11.2023. godine na Novom groblju u Beogradu je državnom ceremonijom obeležen Dan Primirja, odnosno 105 godina od zaključenja primirja u Prvom svetskom ratu. Centralnu državnu ceremoniju polaganja venaca i odavanja počasti kod Spomen-kosturnice branilaca Beograda (1914-1918) u ime Komiteta Vlade Srbije za negovanje tradicija oslobodilalčkih ratova, predvodio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Nikola Selaković.

Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležava se svake godine 11. novembra, u znak sećanja na primirje zaključeno između saveznika i Nemačke, koje je u isto vreme označilo i prestanak neprijateljstava i kraj rata. Ovaj datum se obeležava kao nacionalni praznik u mnogim savezničkim državama, kao sećanje na poginule u toku Velikog rata. Primirje je potpisano je u železničkom vagonu u Kompijenu u Francuskoj, a prekid neprijateljstva je stupio na snagu 11. novembra 1918. godine – jedanaestog časa, jedanaestog dana, jedanaestog meseca. Zaraćene strane u Prvom svetskom ratu mobilisale su oko 70 miliona vojnika, a prema nekim procenama stradalo je približno 20 miliona ljudi. Tokom ratnih operacija i zločina neprijateljskih trupa u Srbiji tokom Prvog svetskog rata stradalo je između 1.100.000 i 1.300.000 stanovnika, što je činilo gotovo trećinu ukupnog stanovništva, ili oko 60% muške populacije.

Državna ceremonija započeta je polaganjem venaca i odavanjem počasti na Francuskom vojnom groblju. U ime Republike Srbije i grada Beograda, vence na Francuskom vojnom groblju su položili Ministar inostranih poslova Ivica Dačić, predstavnici Ministrsrtva za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i Privremenog organa grada Beograda. Prisutnima se obratio i Ambasador Francuske u Beogradu.

Nakon završetka svečane ceremonije na Francuskom vojnom groblju, je usledila centralna manifestacija kod Spomen kosturnice branilaca Beograda (1914-1918). Vence su položili i poštu odali ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Nikola Selaković, predstavnici grada Beograda, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kao i predstavnici udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije. Predstavnici diplomatskog kora i izaslanstava odbrane akreditovanih u Beogradu su položili bele ruže. Po završetku ceremonije polaganja venaca i belih ruža, prisutnima se obratio ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Nikola Selaković, nakon čega je upriličen kratak kulturno-umetnički program. Obeležavanje Dana primirja u Prvom svetskom ratu je završeno ceremonijom odavanja počasti i polaganja venaca na groblju Komonvelta. Venci su položeni i kod Spomenika ruske slave, uz znak sećanja na ruske dobrovoljce u 1. Svetskom ratu.

Ova objava je raspoloživa i na: srpski (cyr)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH