Обележен дан ослобођења Београда у Првом светском рату

У понедељак, 1. новембра 2021. године обележено је 103 године од ослобођења Београда у 1. Светском рату, полагањем венаца на Српску костурницу и споменик браниоцима Београда (1914-1918. године) на Новом гробљу. Помен палим браниоцима Београда у 1. Светском рату, служио је Викарни епископ Српске православне цркве и Старешина Храма Св. Саве, Стефан Шарић.

Венце су положили заменик градоначелника Горан Весић и помоћник градоначелника Андреја Младеновић, Миодраг Капор, Државни секретар у Министарству за рад запошљавање, борачка и социјална питања, представници дипломатског кора, представници већег броја удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије (1912-1920), као и представници СУБНОР – а.

1. Новембар се обележава у знак сећања на Прву армију српске војске и њеног команданта Војводу Петра Бојовића. Трупе под командом Војводе Петра Бојовића успеле су да 1918.године, за свега месец и по дана од пробоја Солунског фронта, ослободе целу тадашњу Србију и 1. новембра умарширају у њену престоницу.

Српска костурница и споменик браниоцима Београда (1914-1918) изграђена је 1931. године по пројекту руског архитекте Романа Верховског на иницијативу Удружења резервних ратних официра и ратника, а уз подршку београдске општине. У костурници испод споменика су смештени посмртни остаци су 3.259 идентификованих и 1.074 неидентификована бораца, погинулих за време балканских и у првом светском рату.

Инфоцентар ЈКП „Погребне услуге“

Ова објава је расположива и на: српски (lat)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH