ЈОШ ЈЕДАН ТЕМАТСКИ ВОЂЕНИ ОБИЛАЗАК НОВОГ ГРОБЉА ПОВОДОМ СЕДМИЦЕ ОТКРИВАЊА ЕВРОПСКИХ ГРОБАЉА – 11. ЈУН 2023. ГОДИНЕ СА ПОЧЕТКОM У 11:00 ЧАСОВА

Сваке године, крајем маја и почетком јуна Удружење културно значајних гробаља Европе (Association of Significant Cemeteries in Europe – ASCE) организује Седмицу откривања европских гробаља (WDEC – Week of Discovering European Cemeteries), која има за циљ да кроз низ догађања подстакне грађане да разумеју вредности, уметничке домете и разноврсност културно-историјског наслеђа сачуваног на гробљима. Ново гробље ће се и ове године укључити у поменуту манифестацију организовањем два бесплатна вођена тематска обиласка Новог гробља, која су у претходних неколико година изазвала највеће интересовање наших суграђана.

 

Након  прошлонедељног изузетно посећеног вођеног обиласка Новог гробља са темом, „Трагом истакнутих војсковођа и хероја Првог светског рата сахрањених на Новом гробљу у Београду“,  позивамо суграђане и госте Београда да нам се придруже у још једној изузетној шетњи кроз историју:

 

11. јун 2023. године у 11 h – Велики људи широке душе – Прича о задужбинарима и добротворима

 

У недељу 11. јуна – шетњом алејама Новог гробља, упознаћемо се са способним трговцима, моћним индустријалцима, политичарима, официрима, али и обичним грађанима, скромним занатлијама и земљорадницима, а сетићемо се и свих оних сјајних људи који су доброчинство у виду финансијске потпоре научним институцијама, културним и образовним установама, сматрали својом моралном и патриотском обавезом, као што су: Илија Милосављевић Коларац, Велимир Теодоровић, Лука Ћеловић, Ђока Влајковић, али и многи други. Сетићемо се људи који ни у најтежим временима нису заборавили своју земљу и свој наарод. Овом шетњом осврнућемо се на доброту у другима и у нама самима.

 

Трајање обиласка: 120 минута

Место и време окупљања: на платоу код главне капије Новог гробља (Рузвелтова 50) у 11:00 часова.

Прича и води: др Виолета Обреновић, историчарка уметности.

Обиласци су бесплатни.

Пријаве нису потребне.

Ова објава је расположива и на: српски (lat)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH