ТЕМАТСКИ ВОЂЕНИ ОБИЛАСЦИ НОВОГ ГРОБЉА ПОВОДОМ СЕДМИЦЕ ОТКРИВАЊА ЕВРОПСКИХ ГРОБАЉА

Сваке године, крајем маја и почетком јуна Удружење културно значајних гробаља Европе (Association of Significant Cemeteries in Europe – ASCE) организује Седмицу откривања европских гробаља (WDEC – Week of Discovering European Cemeteries), која има за циљ да кроз низ догађања подстакне грађане да разумеју вредности, уметничке домете и разноврсност културно-историјског наслеђа сачуваног на гробљима. Ново гробље ће се и ове године укључити у поменуту манифестацију организовањем два бесплатна вођена тематска обиласка Новог гробља, која су у претходних неколико година изазвала највеће интересовање наших суграђана.

  • 4. јун 2023. године у 11 h – Трагом истакнутих војсковођа и хероја Првог светског рата сахрањених на Новом гробљу у Београду
  • 11. јун 2023. године у 11 h – Велики људи широке душе – Прича о задужбинарима и добротворима

Трагом истакнутих војсковођа и хероја Првог светског рата сахрањених на Новом гробљу у Београду

У недељу 4. јуна – посетиоци ће имати прилику да се упознају са причама из живота истакнутих војсковођа, хероја и хероина који су својим постигнућима оставили дубоки траг у историји и свести српског народа, али и шире, ван оквира који могу да ограниче државне границе. Прича о људима који су померили границе у оквиру строгог војничког система као и о онима који су формирали властити систем вођени родољубљем и патриотизмом. Сетићемо се прича о великом Жући, затим догодовштина чувеног Шиље, потом прича о честитом и поштеном војводи коме је поштење било изнад било каквих положаја, затим великог генерала коме је измакла титула војводе, великих српских хероина и других вредних памћења. Сетићемо се и обичног војника, без којег се ратови не би могли водити, глорификованог у оквиру најзначајнијег ратног меморијала подигнутог у Београду после завршетка Првог светског рата – Српске костурнице бранилаца Београда 1914 – 1918. године. Овом шетњом сетићемо се зашто јесмо и треба да будемо поносни.

Трајање обиласка: 120 минута
Место и време окупљања: на платоу код главне капије Новог гробља (Рузвелтова 50) у 11:00 часова.
Прича и води: др Виолета Обреновић, историчарка уметности.
Обиласци су бесплатни.
Пријаве нису потребне.

Ова објава је расположива и на: српски (lat)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH