Председници Србије и Аустрије положили венце на Новом гробљу у Београду

У склопу званичне државне посете Председник Републике Србије Александар Вучић и Председник Републике Аустрије Александер Ван дер Белен  су у четвртак, 18. октобра 2018. године, на Новом гробљу у Београду пирсуствовали церемонији полагања венаца. Уз интонирање државних химни, венци су полажени на Српску костурницу и споменик браниоцима Београда 1914-1918 и Аустро-угарско војно гробље. Церемонији су, између осталих присуствовали и Никола Селаковић, Генерални Секретар Председника Републике, Амбасадор Републике Аустрије у Београду Николаус Луттеротти,  Томас Ахамер, Изасланик одбране Амбасаде Републике Аустрије.

Српска костурница и споменик браниоцима Београда 1914-1918   – су изграђени 1931. године по пројекту руског архитекте Романа Верховског, на иницијативу Удружења резервних ратних официра и ратника, уз подршку београдске општине. У крипти испод споменика су смештени посмртни остаци су 3.259 идентификованих и 1.074 неидентификована војника  погинулих за време балканских и у Првом светском рату.

Аустроугарско војно гробље је изграђено 1933. године. На гробљу је сахрарњено 260 аустроугарских војника погинулих у борбама око Београда и 460 војника преминулих у ратном заробљеништву 1914 – 1915. године.

 

Ова објава је расположива и на: српски (lat)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH