На Новом гробљу обележена 101 година од смрти Војводе Путника

101 година од смрти војводе Радомира Путника обележена је 17. маја 2018. године, церемонијом свечаног одавања државних и војних почасти и полагања венаца код Капеле војводе Путника на централној стази Новог гробља.

Радомир Путник, први српски високи официр са чином војводе, био је истакнути војсковођа и стратег. Под његовом командом српска војска извојевала је Кумановску, Битољску, Брегалничку, Церску и Колубарску битку. Нарушеног здравља, војвода Радомир Путник упућен је из Скадра на Крф, а затим у Француску, у Ницу, где је и преминуо 17. маја 1917. године.  Његови посмртни остаци пренети су у отаџбину 1926. године и сахрањени на Новом гробљу у Београду. Венце су положили Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања  Негован Станковић, представници Министарства одбране и Војске Србије, организација за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, потомци и поштоваоци великог Војводе Путника.

Капела  Војводе Радомира Путника је изведена 1929. године по пројекту архитекте Александра Васића у позном српско-византијском стилу са елементима арт декоа. Израђена је од белог мермера и украшнена фигурама српских војника на вечној стражи и одају почаст војводи. Капелу употпуњују лучни елементи од бронзе и натипсом изнад улаза “ВОЈВОДИ РАДОМИРУ ПУТНИКУ ЗАХВАЛАНА ОТАДЏБИНА”.

Ова објава је расположива и на: енглески српски (lat)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH