Неимари, вајари, сликари прошлости и садашњости – 15. Ноћ музеја на Новом гробљу

Ново гробље у Београду по шести пут отварило капије посетиоцима у овогодишњој 15. Ноћи музеја која се одржана 19 маја. 2018. године, са темом „Победе и победници“.

Под светлошћу лантерни посетиоци су имали прилике да се обиђу последња почивалишта неимара, вајара и сликара прошлости и садашњости и чују интригантне приче о првом српском фотографу и Његошевом личном пријатељу –  Антастасу Јовановићу, скликарки и добровољној болничарки у време 1. Светског рата Надежди Петровић, архитектама Браћи Крстић – градитељима храма Св. Марка у Београду, архитекти, сликару и историчару уметности Александру Дероку – једном од 1300 каплара и аутору споменика Косовским јунацима на Газиместану, архитекти Димитрију Леку, сликару и једном од оснивача Соколоског покерта – Ставану Тодоровићу, првој српској сликарки и првој жени чланици Српског ученог друштва – Катарини Ивановић, сликару Јовану Бјелићу, сликару и графичару Ђорђу Андрејевићу Куну – аутору грба Београда, Кости Милићевићу – ратном сликару, који је са српском војском и народом прошао албанску голготу и коначни мир нашао са својим ратним друговима у Спомен костурници бранилаца Београда, иницијатору политичке карикатуре на овим просторима Пјеру Крижанићу, сликарима Паји Јовановићу, Петру Лубарди, Милићу од Мачве, Стојану Аралици, првој дами „Медијале“ – Ољи Ивањицки, вајаркама Види Јоцић и Олги Јеврић, архикткети Браниславу Којићу – аутору  уметничког павиљона „Цвијета Зузорић“, као и вајарима Сретену Стојановићу и Ђорђу Јовановићу, аутору споменика Јосифу Панчићу и Вуку Караџићу у Београду и преко тридесет вајарских радова на Новом гробљу.

Посетиоци су уживали у занимљивим причама водича-волонтера о ствараоцима који не само да су се остварили у својој области, него су се издигли изнад средине у којој су живели и учинили огроман корак испред свог времена, преточивши на тај начин сопствене животе у један вид дела за узор.

Као посебан куриозитет овогодишење Ноћи музеја на Новом гробљу, издвајамо обилазак Спомен Костурнице бранилаца Београда (1914-1918. године). Постиоци су могли да уђу у крипту и чују занимљиве приче о историјату костурнице, њеној уметничкој, патриотској и емотивној вредности, као и људима  заслужним за њену изградњу.

 

Ова објава је расположива и на: енглески српски (lat)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH