Шетња Алејама Новог гробља у склопу 13. Београдске интернационалне недеље архитектуре

У оквиру програма 13. Београдске интернационалне недеље архитектуре, у недељу 20. маја 2018. године  организована је шетња Алејама Новог гробља уз стручно вођење наше колегинице Виолете Обреновић.

Шетња је почела од улаза у Ново гробље и укључила је обилазак главних алеја, појединих скулптуралних дела и гробова знаменитих личности. Посебна пажња је посвећена просторним целинама Аркада, Алеји великана, Алеји заслужних грађана, као и архитектонским особеностима и историјату Српске костурнице бранилаца Београда 1914-1918. године, Руске костурници и Иверске капеле. Посетиоци су ове године имали прилике да посете и крипту Српске костурнице.
Постиоци су, између осталог,  могли да чују приче о Јелени Томић, ћерки историчара Јована Томића, која је изгуила живот покушавајући да спасе дете које се утапало у Женевском језеру,  о архитекти и историчару уметности Александру Дероку, његовој љубави према летењу и уметности и  пријатељству са Растком Петровићем. Посебно издвајамо емотивно казивање о потрестној судбини књижевнице и преводиоца Анице Савић Ребац, њеној броби да оствари универзитетску каријеру у средини која је намтела многа ограничења, као и огромној, ванвременској узајамној љубави Хасана и Анице Ребац, која је инспирисала Ребеку Вест да напише роман “Мехмед и Милица”. Аница је била међу првим женама које су докторирале на Београдском универзитету 1932. године и која је између осталог, превела је Његошеву „Лучу микрокозму“ на немачки и енглески језик.

Ова објава је расположива и на: енглески српски (lat)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH