Neimari, vajari, slikari prošlosti i sadašnjosti – 15. Noć muzeja na Novom groblju

Novo groblje u Beogradu po šesti put otvarilo kapije posetiocima u ovogodišnjoj 15. Noći muzeja koja se održana 19 maja. 2018. godine, sa temom „Pobede i pobednici“.

Pod svetlošću lanterni posetioci su imali prilike da se obiđu poslednja počivališta neimara, vajara i slikara prošlosti i sadašnjosti i čuju intrigantne priče o prvom srpskom fotografu i Njegoševom ličnom prijatelju –  Antastasu Jovanoviću, sklikarki i dobrovoljnoj bolničarki u vreme 1. Svetskog rata Nadeždi Petrović, arhitektama Braći Krstić – graditeljima hrama Sv. Marka u Beogradu, arhitekti, slikaru i istoričaru umetnosti Aleksandru Deroku – jednom od 1300 kaplara i autoru spomenika Kosovskim junacima na Gazimestanu, arhitekti Dimitriju Leku, slikaru i jednom od osnivača Sokoloskog pokerta – Stavanu Todoroviću, prvoj srpskoj slikarki i prvoj ženi članici Srpskog učenog društva – Katarini Ivanović, slikaru Jovanu Bjeliću, slikaru i grafičaru Đorđu Andrejeviću Kunu – autoru grba Beograda, Kosti Milićeviću – ratnom slikaru, koji je sa srpskom vojskom i narodom prošao albansku golgotu i konačni mir našao sa svojim ratnim drugovima u Spomen kosturnici branilaca Beograda, inicijatoru političke karikature na ovim prostorima Pjeru Križaniću, slikarima Paji Jovanoviću, Petru Lubardi, Miliću od Mačve, Stojanu Aralici, prvoj dami „Medijale“ – Olji Ivanjicki, vajarkama Vidi Jocić i Olgi Jevrić, arhiktketi Branislavu Kojiću – autoru  umetničkog paviljona „Cvijeta Zuzorić“, kao i vajarima Sretenu Stojanoviću i Đorđu Jovanoviću, autoru spomenika Josifu Pančiću i Vuku Karadžiću u Beogradu i preko trideset vajarskih radova na Novom groblju.

Posetioci su uživali u zanimljivim pričama vodiča-volontera o stvaraocima koji ne samo da su se ostvarili u svojoj oblasti, nego su se izdigli iznad sredine u kojoj su živeli i učinili ogroman korak ispred svog vremena, pretočivši na taj način sopstvene živote u jedan vid dela za uzor.

Kao poseban kuriozitet ovogodišenje Noći muzeja na Novom groblju, izdvajamo obilazak Spomen Kosturnice branilaca Beograda (1914-1918. godine). Postioci su mogli da uđu u kriptu i čuju zanimljive priče o istorijatu kosturnice, njenoj umetničkoj, patriotskoj i emotivnoj vrednosti, kao i ljudima  zaslužnim za njenu izgradnju.

 

Ova objava je raspoloživa i na: engleskisrpski (cyr)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH