Саткане од душе и ума – тематски вођени обилазак Новог гробља

Позивамо све драге суграђане и посетиоце нашег главног града да се у недељу 01. марта 2020. године са почетком у 11:00 часова прикључе бесплатној тематској шетњи кроз драгоцену културно-историјску и уметничку ризницу Новог гробља у Београду – Музеја под отвореним небом.

Саткане од душе и ума – Трагом знаменитих Српкиња 

 

01. март 2020. године у 11 часова

Сада већ традиционалном шетњом посвећеном знаменитим Српкињама сахрањеним на простору Новог гробља, подсетићемо се свих оних жена које су храбро мењале своју животну судбину и са њом судбину своје средине. Причом о животима ових јединствених хероина духа покренућемо калеидоскоп историје и вратити се у време када се патријахално друштво поступно трансформисало у модерно, а дух борио да задржи традиционалне вредности пред таласом савремености.

На нашем путу кроз алеје Новог гробља оживећемо сећање на чувену жену која је прва тражила право гласа и чија се „реч слушала одмах после Митрополитове“, потом на прву српску библиотекарку и новинарку листа „Политика“ која је отишла даље и постала зачетница модерног плеса у нашој средини, затим на „најученију“ жену која је све укључујући и свој живот подредила љубави, али и на многе друге које су захваљујући својој храбрости и вољи померале границе које је поставила средина, притом, задржавши широко срце да прихвате оне којима је помоћ највише требала. Прича је посвећена свим онима женама које су учиниле први корак у неизвесно.


Обилазак води: др Виолета Обреновић, историчарка уметности
Трајање обилазака: 120 минута
Место окупљања: на платоу код главне капије Новог гробља (Рузвелтова 50)
Контакт за групе и појединце: 011 2071 342;   violeta.obrenovic@beogradskagroblja.rs ; 
info@beogradskagroblja.rs


   Програм обилазака фебруар – јун 2020 можете преузети овде.

Ова објава је расположива и на: српски (lat)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH