Satkane od duše i uma – tematski vođeni obilazak Novog groblja

Pozivamo sve drage sugrađane i posetioce našeg glavnog grada da se u nedelju 01. marta 2020. godine sa početkom u 11:00 časova priključe besplatnoj tematskoj šetnji kroz dragocenu kulturno-istorijsku i umetničku riznicu Novog groblja u Beogradu – Muzeja pod otvorenim nebom.

Satkane od duše i uma – Tragom znamenitih Srpkinja 

 

01. mart 2020. godine u 11 časova

Sada već tradicionalnom šetnjom posvećenom znamenitim Srpkinjama sahranjenim na prostoru Novog groblja, podsetićemo se svih onih žena koje su hrabro menjale svoju životnu sudbinu i sa njom sudbinu svoje sredine. Pričom o životima ovih jedinstvenih heroina duha pokrenućemo kaleidoskop istorije i vratiti se u vreme kada se patrijahalno društvo postupno transformisalo u moderno, a duh borio da zadrži tradicionalne vrednosti pred talasom savremenosti.

Na našem putu kroz aleje Novog groblja oživećemo sećanje na čuvenu ženu koja je prva tražila pravo glasa i čija se „reč slušala odmah posle Mitropolitove“, potom na prvu srpsku bibliotekarku i novinarku lista „Politika“ koja je otišla dalje i postala začetnica modernog plesa u našoj sredini, zatim na „najučeniju“ ženu koja je sve uključujući i svoj život podredila ljubavi, ali i na mnoge druge koje su zahvaljujući svojoj hrabrosti i volji pomerale granice koje je postavila sredina, pritom, zadržavši široko srce da prihvate one kojima je pomoć najviše trebala. Priča je posvećena svim onima ženama koje su učinile prvi korak u neizvesno.


Obilazak vodi: dr Violeta Obrenović, istoričarka umetnosti
Trajanje obilazaka: 120 minuta
Mesto okupljanja: na platou kod glavne kapije Novog groblja (Ruzveltova 50)
Kontakt za grupe i pojedince: 011 2071 342;   violeta.obrenovic@beogradskagroblja.rs ; 
info@beogradskagroblja.rs


   Program obilazaka februar – jun 2020 možete preuzeti ovde.

Ova objava je raspoloživa i na: srpski (cyr)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH