На Новом гробљу одржан први јавни час историје у 2020. години

У среду, 11.3.2020. године на Новом гробљу је одржан први овогодишњи јавни час историје. Како су нам гости били ђаци из средње медицинске школе са Звездаре, посебну пажњу поклонили смо знаменитим лекарима и научницима. Прво смо се упознали са историјом Новог гробља, где је неизбежно било посетити и почивалиште његовог оснивача и првог српског хирурга др.Владана Ђорђевића. Затим смо се посветили животу и раду наших истакнутих научника који су заслужни и за оснивање београдског универзитета: хемичара Симе Лозанића, чувеног Мике Аласа, др. Милана Јовановића Батута, Јована Цвијића. Ученици су се нарочито заинтересовали за занимљиву животну причу др. Војислава Кујунџића – оснивача Удружења крематиста „Огањ“ и једног од оснивача крематистичког покрета у Србији, живот и дело психијатра Војислава Суботића млађег, као и прве српске школоване лекарке Драге Љочић.

Кроз шетњу алејама Новог гробља ученици су се уoпознали са животом, делом и значајем наших истакнутих књижевника, сликара и добротвора за српску културу. Тако смо посетили и почивалишта књижевника: Ђуре Јакшића, Петра Кочића, Иве Андрића, добротвора: Милана Кујунџића Абердара и Велимира Михајла Тeодоровића, као и глумаца Драгана Николића, Милене Дравић, Небојше Глоговца …

Дружење смо заказали за две недеље, када ћемо наставити да се упознајемо са значaјем самог гробља, али и оних који су нас задужили.

 

Ова објава је расположива и на: српски (lat)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH