Na Novom groblju održan prvi javni čas istorije u 2020. godini

U sredu, 11.3.2020. godine na Novom groblju je održan prvi ovogodišnji javni čas istorije. Kako su nam gosti bili đaci iz srednje medicinske škole sa Zvezdare, posebnu pažnju poklonili smo znamenitim lekarima i naučnicima. Prvo smo se upoznali sa istorijom Novog groblja, gde je neizbežno bilo posetiti i počivalište njegovog osnivača i prvog srpskog hirurga dr.Vladana Đorđevića. Zatim smo se posvetili životu i radu naših istaknutih naučnika koji su zaslužni i za osnivanje beogradskog univerziteta: hemičara Sime Lozanića, čuvenog Mike Alasa, dr. Milana Jovanovića Batuta, Jovana Cvijića. Učenici su se naročito zainteresovali za zanimljivu životnu priču dr. Vojislava Kujundžića – osnivača Udruženja krematista „Oganj“ i jednog od osnivača krematističkog pokreta u Srbiji, život i delo psihijatra Vojislava Subotića mlađeg, kao i prve srpske školovane lekarke Drage Ljočić.

Kroz šetnju alejama Novog groblja učenici su se uopoznali sa životom, delom i značajem naših istaknutih književnika, slikara i dobrotvora za srpsku kulturu. Tako smo posetili i počivališta književnika: Đure Jakšića, Petra Kočića, Ive Andrića, dobrotvora: Milana Kujundžića Aberdara i Velimira Mihajla Teodorovića, kao i glumaca Dragana Nikolića, Milene Dravić, Nebojše Glogovca …

Druženje smo zakazali za dve nedelje, kada ćemo nastaviti da se upoznajemo sa značajem samog groblja, ali i onih koji su nas zadužili.

 

Ova objava je raspoloživa i na: srpski (cyr)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH