Православне духовне везе – Аполинариј Солопов, игуманија Таисија и св. Јован Кронштатски

Кадa је почетком прошле године у управу Јавног комуналног предузећа „Погребне услуге“ стигла молба Петрогадске епархије за проналажењем последњег почивалишта пуковника Аполинарија Константиновича Солопова, нико није могао ни слутити куда ће нас одвести овај релативно обичан захтев, имајући у виду да је на простору познатом као „Руски некропољ“, али и у оквиру других парцела на Новом гробљу у Београду, сахрањено више од хиљаду руских емиграната који су у Србију дошили након Октобарске Револуције.

У дирљивом обраћању, који је потписала мати Јервросинија из Леушинског манастира Св. Евангелисте Јована Богослова из Ст.Петербурга, наводи се да је проналажење и уређивање последњег почивалишта пуковника Солопова, као и очување сећања на њега за сестринство манастира од изузетне важности јер је оснивач њиховог, као и многих других манастира у Русији била управо тетка по оцу Аполинарија Солопова, мати Таисија (Марија Васиљевна Солопова).

Аполинариј Константинович Солопов (1878-1937) je потицао је из угледне племићке породице која је много учинила за своју зељу, православну цркву и саму Петроградску епарихију. Пуковник Солопов је био учесник Великог рата и носилац бројних руских царских ордена: Орден Св. Владимира 4. степена, Орден Св. Ане 3.степена, Орден Св. Станислава 1. и 3. степена. Након Октобарске револуције, попут својих земљака дошао је у Србију, где је живео до своје смрти 27.12.1937. године. Аполијарије Солопов је био један од бројних војних заповедника, официра, војника, научника и других припадника руске емгирације, који су оставили неизбрисив печат у својој средини чија су имена остала заувек записана у историји Србије и Русије.

Тетка Аполинарија Солопова, Мати Таисија (Марија Васиљевна Солопова), игуманија Леушинског манастира Св. Евангелисте Јована Богослова, била је савеременица, духовно чедо, пријатељ и сарадник „Пастира целе Русије“ Св. Јована Кронштатксог. Оставила је дубок траг у историји и духовном животу Руске православне цркве, основала бројне манастире и била аутор великог броја значајних православних духовних публикација.

С обзиром да пуковник Солопов није имао наследника, гробно место је након неколико деценија додељено другом кориснику. Ипак, захваљујући изузетном разумевању и љубазности садашњег корисника, на гробно место је постављена спомен-плоча са натписом „Овде је почивао пуковник Аполинариј Константинович Солопов – пуковник Руске православне Царске војске“. ЈКП „Погребне услуге“ Београд је о свом трошку уредило гробно, израдило и поставило спомен плочу у знак сећања на пуковника Солопова. У четвртак 08.04.2021. године, на Новом гробљу у Београду организован је помен пуковнику Солопову који је одржао Отац Виталије Тарасјев, старешина подворја Руске православне цркве у Србији.

Инфоцентар ЈКП „Погребне услуге“

У Београду, 09.04.2021.

Ова објава је расположива и на: српски (lat)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH