Наставак авантура духа – још једана вођена шетња алејама Новог гробља

7. априла 2019. године, одржана је још једна вођена шетња по драгоценој културно-уметничкој ризници Новог гробља под називом “Где има мрака има и сванућа” – Прича о песницима и књижевницима – 2. део. Посетиоци који су се и овај пут одазвали у великом броју, су имали прилику да чују интригантне животне приче књижевника 20. века који су сахрањени на Новом гробљу.

Наша колегиница  који је водила ову  темтску туру, са великим успехом је укључила посетиоце у овај непревазиђени емотивни доживљај, а занимљиве приче које је са њима поделила, биле су праћене смехом, уздасима и аплаузима. Од свих интргантних прича које смо чули, поделићемо казивање о брату и сестри књижевницима, чији је животни пут ишао потпуно различитим током, а који су много година након смрти постали уважавани и вољени од стране публике.

Милица Јаковљевић (Мир-Јам) је била много оспорвана, али ипак вољена новинарка и књижевница,  жена слободног духа, која се трудила да кроз свој књижевни рад помогне младим људима да се суоче са изазовима модерног живљења. Упркос чињеници да је углавном писала о браку и породици, никада се није удавала и високо је ценила своју независност. Када су њене књиге након Другог светског рата оцењене као плитке и ситно-буржоаски оријентисане од новог режима, то је означило крај њене књижевне каријере. Неко време је преживљавала радећи повремене преводилачке послове за неколико министарстава. Живела је тешко, али се никада није жалила, а пензију нажалост није дочекала јер је преминула неколико недеља пре него што је примила први износ. Упркос временској дистанци, њене књиге су и данас веома популарне, а велики број њих је преточен у позоришне представе, филмове и ТВ серије.  Њен брат, Стеван Јаковљевић, био је истакнути биолог, научник, професор Фармацеутског факултета у Београду, као и аутор првог српског бестселера “Српска Трилогија”. Након Другог светског рата, посветио се науци и успео да опстане у новом режиму, али нажалост није могао да помогне својој сестри.

Настављајући успешну сезону вођених обилазака Новог гробља и учешча у организацији градских културних дешавања, ЈКП “Погребне услуге”  најављује следеће догађаје на Новом гробљу у периоду април-јун 2019. године:

12.05.2019. – Традиционална шетња “Алејама Новог гробља” у склопу 14.   Београдске интернационалне недеље архитектуре (БИНА)

18.05. 2019. – 16. Ноћ музеја на Новом гробљу – “Ноћ са силама немерљивим”

02.06.2019. – Вођени обилзак Новог гробља – “Саткане од душе и ума” – у организацији ЈКП “Погребне услуге”.

 

 

Ова објава је расположива и на: српски (lat)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH