Obeležen dan savezničkog bombardovanja Beograda u II Svetskom ratu – 16. april

Član gradskog veća Vladimir Jestratijević je 16. aprila 2019. godine odao poštu i položio venac na Spomen-groblju žrtvama bombardovanja Beograda iz 1944. godine, u znak sećanja na žrtve ovog tragičnog događaja.

Najveće žrtve tokom aprilskog bombardovanja Beograda zabeležene su 16 i 17. aprila 1944. godine, što se poklopilo sa prvim i drugim danom pravoslavnog Vaskrsa. U Zemunu su uništene fabrike Ikarus, Danubijus, Zmaj, Teleoptik, zemunska železnička stanica i aerodrom. U Beogradu je oštećena fabrika Rogožarski i susedni stambeni blokovi, brodogradilište, rafinerija na Čukarici i deo beogradske železničke stanice, a pogođen je i logor Sajmište. Oštećeni su i mostovi na Savi i Dunavu. Prilikom uskršnjeg bombardovanja 1944. godine srušeno je i tadašnje porodilište u Krunskoj ulici (danas Studentska poliklinika). Razaranja su bila velika u okolini Bajlonijeve pijace gde je poginulo 200 ljudi od zalutale bombe, kao i na Pašinom brdu gde je poginuo veliki broj civila. Pogođeni su Palata Albanija, Terazije, Tehnički i Pravni fakultet, više bolnica, humanitarnih institucija i crkava.

U znak sećanja na ovaj događaj, 1966. godine je  na Novom groblju u Beogradu sagrađeno je Spomen-groblje žrtava bombrdovanja Beograda 1944. godine. Groblje se sastoji se od 11 humki sa 15 mermernih ploča na kojima su upisana imena 313 identifikovanih i 165 neidentifikovanih osoba stradalih u bombardovanju Beograda 1944. godine. Ovo, kao i spomen-groblje žrtava bombardovanja Beograda 6. aprila 1941. godine je izgrađeno po projektu arhitekte Milice Momčilović.

 

Ova objava je raspoloživa i na: engleskisrpski (cyr)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH