Обележен дан савезничког бомбардовања Београда у II Светском рату – 16. април

Члан градског већа Владимир Јестратијевић је 16. априла 2019. године одао пошту и положио венац на Спомен-гробљу жртвама бомбардовања Београда из 1944. године, у знак сећања на жртве овог трагичног догађаја.

Највеће жртве током априлског бомбардовања Београда забележене су 16 и 17. априла 1944. године, што се поклопило са првим и другим даном православног Васкрса. У Земуну су уништене фабрике Икарус, Данубијус, Змај, Телеоптик, земунска железничка станица и аеродром. У Београду је оштећена фабрика Рогожарски и суседни стамбени блокови, бродоградилиште, рафинерија на Чукарици и део београдске железничке станице, а погођен је и логор Сајмиште. Оштећени су и мостови на Сави и Дунаву. Приликом ускршњег бомбардовања 1944. године срушено је и тадашње породилиште у Крунској улици (данас Студентска поликлиника). Разарања су била велика у околини Бајлонијеве пијаце где је погинуло 200 људи од залутале бомбе, као и на Пашином брду где је погинуо велики број цивила. Погођени су Палата Албанија, Теразије, Технички и Правни факултет, више болница, хуманитарних институција и цркава.

У знак сећања на овај догађај, 1966. године је  на Новом гробљу у Београду саграђено је Спомен-гробље жртава бомбрдовања Београда 1944. године. Гробље се састоји се од 11 хумки са 15 мермерних плоча на којима су уписана имена 313 идентификованих и 165 неидентификованих особа страдалих у бомбардовању Београда 1944. године. Ово, као и спомен-гробље жртава бомбардовања Београда 6. априла 1941. године је изграђено по пројекту архитекте Милице Момчиловић.

 

Ова објава је расположива и на: енглески српски (lat)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH