На Новом гробљу обележено 92 године од смрти Николе Пашића

Поводом 92. годишњице смрти Николе Пашића, у среду, 12. децембра 2018. године, помоћник градоначелника Андреја Младеновић је одао је пошту и положио цвеће на последње почивалиште Николе Пашића на  Новом гробљу у Београду.

Осврћући се на улогу Николе Пашића, Андрeја Младеновић је између осталог истакао да је Пашић био један од најзначајнијих српских политичара, а што је мање познато у два наврата и градоначелник Београда, као и да се градска управа данас труди да настави његово дело и на овај начин укаже младима на важност поштовања сопствене политичке историје и традиције.

Никола Пашић, рођен 19. децембра 1845. године у сиромашној породици у Зајечару, био је значајна личност политичке сцене Србије, нарочито током прве две деценије 20. века. Истакао се као оснивач и челник прве модерне политичке партије у Србији – Народне радикалне странке, са којом је на изборима 1883. године освојио 54 одсто гласова. Његов пут политичара и државника био је обележен успонима и падовима; под Обреновићима је био посланик, а након Тимочке буне изгнаник. У току своје вишедеценијске политичке и парламентарне каријере Никола Пашић је био председник Владе, председник Народне скупштине, министар спољних послова и српски посланик у Петрограду. Оно што је посебно инетересантно је да је у два наврата био и градоначелник Београда. Први пут од 1889 до 1891. године и други пут 1897. године. Никола Пашић је преминуо 10.12.1926. године, а сахрањен је у Аркадама на Новом гробљу у Београду. Биста Николе Пашића на Новом гробљу је рад вајара Ивана Мештровића.

Ова објава је расположива и на: енглески српски (lat)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH