Na Novom groblju obeleženo 92 godine od smrti Nikole Pašića

Povodom 92. godišnjice smrti Nikole Pašića, u sredu, 12. decembra 2018. godine, pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović je odao je poštu i položio cveće na poslednje počivalište Nikole Pašića na  Novom groblju u Beogradu.

Osvrćući se na ulogu Nikole Pašića, Andreja Mladenović je između ostalog istakao da je Pašić bio jedan od najznačajnijih srpskih političara, a što je manje poznato u dva navrata i gradonačelnik Beograda, kao i da se gradska uprava danas trudi da nastavi njegovo delo i na ovaj način ukaže mladima na važnost poštovanja sopstvene političke istorije i tradicije.

Nikola Pašić, rođen 19. decembra 1845. godine u siromašnoj porodici u Zaječaru, bio je značajna ličnost političke scene Srbije, naročito tokom prve dve decenije 20. veka. Istakao se kao osnivač i čelnik prve moderne političke partije u Srbiji – Narodne radikalne stranke, sa kojom je na izborima 1883. godine osvojio 54 odsto glasova. Njegov put političara i državnika bio je obeležen usponima i padovima; pod Obrenovićima je bio poslanik, a nakon Timočke bune izgnanik. U toku svoje višedecenijske političke i parlamentarne karijere Nikola Pašić je bio predsednik Vlade, predsednik Narodne skupštine, ministar spoljnih poslova i srpski poslanik u Petrogradu. Ono što je posebno ineteresantno je da je u dva navrata bio i gradonačelnik Beograda. Prvi put od 1889 do 1891. godine i drugi put 1897. godine. Nikola Pašić je preminuo 10.12.1926. godine, a sahranjen je u Arkadama na Novom groblju u Beogradu. Bista Nikole Pašića na Novom groblju je rad vajara Ivana Meštrovića.

Ova objava je raspoloživa i na: engleskisrpski (cyr)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH