На Новом гробљу обележен Дан примирја у Првом светском рату

11.11.2017. године на Новом гробљу у Београду је државном церемонијом уз присуство дипломатског кора и представника војних изазланстава обележено 99 година од закључења примирја у Првом светском рату. Централну државну манифестацију полагања венаца и одавања почасти код спомен костурнице бранилаца Београда (1914-1918) у име Владе Србије предводио је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Зоран Ђорђевић.

Дан примирја у Првом светском рату обележава се сваке године 11. новембра, у знак сећања на примирје закључено између савезника и Немачке, које је у исто време означило и престанак непријатељстава и крај рата. Овај датум се обележава као национални празник у многим савезничким државама, као сећање на погинуле у току Великог рата.

Примирје је потписано је у железничком вагону у Компијену у Француској, а прекид непријатељства је ступио на снагу 11. новембра 1918. године – једанаестог часа, једанаестог дана, једанаестог месеца. Зараћене стране у Првом светском рату мобилисале су око 70 милиона војника, а према неким проценама страдало је приближно 20 милиона људи. Током ратних операција и злочина непријатељских трупа у Србији током Првог светског рата страдало је између 1.100.000 и 1.300.000 становника, што је чинило готово трећину укупног становништва, или око 60% мушке популације.

Државна церемонија започета је полагањем венаца и одавањем почасти на војном гробљу Комонвелта, након чега је уследила централна манифестација код Спомен костурнице бранилаца Београда (1914-1918). Венце су положили и пошту одали министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, представници Министарства одбране и Војске Србије, Министарства унутрашњих послова, града Београда, дипломатског кора и  војних изасланстава у Београду, као и представници удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије. Након церемоније полагања венаца и црвених ружа, присутнима се обратио министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, након чега је уприличен  кратак културно – уметнички програм.

Церемонија је настављена полагањем венаца код Руске костурнице (Спомник руске славе). Након освећења костурнице, приступило се церемонији полагања венаца и одавања почасти.

Обележавање Дана примирја у Првом светском рату је завршено церемонијом одавања почасти и полагања венаца на Француском војном гробљу. У име града Београда, венац на француском војном гробљу положио је градски менаџер Горан Весић. Као део програма, хор ученика француске школе из Београда је извео пригодне мелодије на српском и француском језику. Затим су прочитана имена двадесет француских војника погинулих за време Првог светског рата који су сахрањени на француском војном гробљу, као и имена три француска војника настрадала у мировним мисијама у току претходне године.

Према одредбама Версајског уговора, бригу о војничким гробљима независно од вере и нације морале су да преузму државе на чијим територијама су се налазиле. На основу уредбе донете од стране краљевине СХС 1919. године, Београдска општина је обезбедила земљиште за француско, италијанско, аустроугарско и бугарско војно гробље. Гробља су уредиле њихове матичне државе у периоду између 1928 и 1934. године. Од свог формирања па до данас, инострана војна гробља представљају засебне и екстериторијалне целине у оквиру комплекса Новог гробља у Београду.

 

 

Ова објава је расположива и на: енглески српски (lat)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH