Комеморација на Аустроугарском војном гробљу – Ново гробље у Београду

7. новембра 2017. године на недавно реновираном Аустроугарском војном гробљу у оквиру Новог гробља у Београду, одржан је комеморативни скуп на коме је одата почаст аустроугарским  војницима, који су настрадали у борбама за Београд током 1. Светског рата, као и свим жртвама Великог рата.

Молитва посвећена свим жртвама Великог рата је одржана на немачком, мађарском и српском језику, након чега је уследила церемонија полагања венаца, уз инторнирање пригодних мелодија. Пре молитиве обављен је чин освећења реновиране капеле којим је руководио Београдски надбискуп Монсињор Станислав Хочевар.

На комеморацији, за чију организацију је ове године била задужена Канцеларија Војног изасланства Републике Мађарске, свечане говоре одржали су Њ.Е. др Јоханнес Еигнер, амбасадор Аустрије и Њ.Е. господин Атила Пинтер амбасадор Мађарске, а самом чину  су присуствовали представници војних изасланстава (Аустрије, Мађарске, Немачке, Велике Британије, Француске, Канаде, Италије, Пољске, Словачке, Хрватске, Словеније и др.). Комеморацији су присуствовали и представници Министрства за рад, запошљавање борачка и социјална питања, Министарства одбране и Војске Србије, као и града Београда.

Изградња Аустроугарског војног гробља је завршена 1933. године. На гробљу је сахрарњено 260 аустроугарских војника погинулих у борбама око Београда и 460 војника преминулих у ратном заробљеништву 1914 – 1915. године.

Ова објава је расположива и на: енглески српски (lat)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH