Бесплатни вођени тематски обиласци Новог гробља поводом 20 година од оснивања Удружења културно значајних гробаља Европе (АСЦЕ)

Бесплатни вођени тематски обиласци Новог гробља поводом 20 година од оснивања Удружења културно значајних гробаља Европе (АСЦЕ)

На иницијативу Удружења културно значајних гробаља Европе (ASCE – Association of Significant Cemeteries of Europe), седмица која закључује месец мај се традиционално, широм Европе, обележава као Недеља откривања европских гробаља (WDEC – Week of Discovering European Cemeteries), а има за циљ да кроз низ иницијатива подстакне грађане да разумеју вредности, уметничке домете и разноврсност културно-историјског наслеђа сачуваног на гробљима. С обзиром да се ове године обележава 20 година од оснивања ове значајне међународнe организације, Недеља откривања европских гробаља ће изузетно трајати 20 дана, са почетком 28.05.2021. године.  Имајући у виду да је Ново гробље заузело престижно место међу чланицама  Удружења културно значајних гробаља Европе још 2004. године, ЈКП „Погребне услуге“ се придружује обележавању ове изузетне годишњице, између осталог и организовањем два вођена тематска обиласка Новог гробља која су у претходних неколико година изазвала највеће интересовање наших суграђана.

Саткане од душе и ума – прича о знаменитим српкињама –
недеља 06. јун.2021. године са почетком у 11:00 часова

Саткане од душе и ума је тематска шетња посвећена фасцинантним дамама које су упркос неретко онеспокојавајућим патријархалним друштвеним нормама налазиле начин да грациозно, снажно и уз осмех, померале границе путем напретка. Чућете казивања о хероинама духа, њиховим фаталним љубавима, активисткињама на и око фронта, контроверзним перјаницама слободе, али и злобним оговарањима и немилосрдним спутавањима. Поред приче о о „српској Сари Бернар“ због које су министри излазили на двобој и којој су наши славни песници спевали многе стихове, првој српској библиотекарки и новинарки листа „Политика“ која се елегантно супротстављала уверењима свог времена постајући зачетницом модерног плеса у нашој средини, о бескомпромисној директорки Више женске школе која се умало изборила за женско право гласа у патријархалној Србији и многим другим. О свему овоме и још многим занимљивим женама, њиховим делима и животним причама брижљиво чуваним међу алејама и парковима Новог гробља, слушаћете на нашем вођењу.

Прича и води: др Виолета Обреновић, историчарка уметности ЈКП „Погребне услуге“
Време : Недеља, 6. јун 2021. године у 11:00 часова
Место окупљања: на платоу код улаза у Ново гробље, Рузвелтова 50
Контакт : 011/2071-342; info@beogradskagroblja.rs 

 Велики људи широке душе – прича о задужбинарима и добротворима –
недеља 13.јун. 2021. године са почетком у 11:00 часова

Задужбинарство, које своје корене вуче из средњевековне Србије посебно се развило крајем 19 и почетком 20. века, када се уклапало се у тадашњу атмосферу јачања националне свести, а добростојећи и хумани људи су желели да допринесу снази државе. Задужбинари су остављали своје куће, њиве, новац и други иметак, најчешће за школовање и усавршавање сиромашне деце, за оснивање школа и библиотека и разне друге сврхе. На Новом гробљу у Београду готово да нема парцеле у којој није сахрањен неки добротвор, задужбинар, или хуманиста који су свако на свој начин, било финансијском потпором, улагањем утицаја, познанстава, знања или вештина допринели оснаживању своје земље и народа.  Ова вођена шетња парковским просторима и алејама Новог гробља, прави посебан осврт на људе великог срца, српске доброчинитеље и задужбинаре. Упознаћемо се са вештим трговцима, моћним индустријалцима, политичарима, владикама, официрима, али и обичним грађанима, скромним занатлијама и земљорадницима, а сетићемо се и свих оних сјајних људи који су доброчинство у виду финансијске потпоре научним институцијама, културним и образовним установама, сматрали својом моралном и патриотском обавезом, као и онима који су напуштали школовање у иностранству како би помогли својој земљи у најтежим тренуцима.

Прича и води: др Виолета Обреновић, историчарка уметности ЈКП „Погребне услуге“
Време : Недеља, 13. јун 2021. године у 11:00 часова
Место окупљања: на платоу код улаза у Ново гробље, Рузвелтова 50
Контакт : 011/2071-342; info@beogradskagroblja.rs

 

Инфоцентар ЈКП „Погребне услуге“
У Београду, 02.06.2021. године

 

Ова објава је расположива и на: српски (lat)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH