Обележен Дан војних ветерана

У склопу активности обележавања Дана Војних Ветерана, на Новом гробљу у Београду су положени венци на Српску костурницу бранилаца Београда (1914-1918), као и Српску костурницу и споменик ратницима из српско-турских ратова 1876-1878 и српско-бугарског рата 1885. године. Венце су положили Министар одбране Александар Вулин, највиши представници Војске Србије, као и представници удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије. Венци су, уз интонирање националне химне, положени и на Спомен-гробљу ослободилаца Београда (1944. године)

Као знак  поштовања и сећања на пале за слободу отаџбине,  на овај дан војне делегације заједно са локалним сампоуправама и удружењима за неговање традиција ослободилачких ратова полажу венце на спомен костурнице и споменике палим борцима и жртвама ослободилачких ратова широм Србије.

Дан војних ветерана се обележава 4. децембра у знак сећања на дан када је потписано примирје у I Балканском рату – 1912. године. Тог датума је 400.000 бораца Војске Краљевине Србије добило звање стари ратник, односно ветеран.

Ова објава је расположива и на: енглески српски (lat)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH