Komemoracija na Austrougarskom vojnom groblju – Novo groblje u Beogradu

7. novembra 2017. godine na nedavno renoviranom Austrougarskom vojnom groblju u okviru Novog groblja u Beogradu, održan je komemorativni skup na kome je odata počast austrougarskim  vojnicima, koji su nastradali u borbama za Beograd tokom 1. Svetskog rata, kao i svim žrtvama Velikog rata.

Molitva posvećena svim žrtvama Velikog rata je održana na nemačkom, mađarskom i srpskom jeziku, nakon čega je usledila ceremonija polaganja venaca, uz intorniranje prigodnih melodija. Pre molitive obavljen je čin osvećenja renovirane kapele kojim je rukovodio Beogradski nadbiskup Monsinjor Stanislav Hočevar.

Na komemoraciji, za čiju organizaciju je ove godine bila zadužena Kancelarija Vojnog izaslanstva Republike Mađarske, svečane govore održali su NJ.E. dr Johannes Eigner, ambasador Austrije i NJ.E. gospodin Atila Pinter ambasador Mađarske, a samom činu  su prisustvovali predstavnici vojnih izaslanstava (Austrije, Mađarske, Nemačke, Velike Britanije, Francuske, Kanade, Italije, Poljske, Slovačke, Hrvatske, Slovenije i dr.). Komemoraciji su prisustvovali i predstavnici Ministrstva za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kao i grada Beograda.

Izgradnja Austrougarskog vojnog groblja je završena 1933. godine. Na groblju je sahrarnjeno 260 austrougarskih vojnika poginulih u borbama oko Beograda i 460 vojnika preminulih u ratnom zarobljeništvu 1914 – 1915. godine.

Ova objava je raspoloživa i na: engleskisrpski (cyr)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH