Комеморације на Новом гробљу у Београду поводом стогодишњице примирја 1. Светском рату

Сваког новембра се Новом гробљу у Београду одржава читав низ комеморација посвећених жртвама Великог рата. С обзиром на предстојеће обележавање стогодишњице примирја у Првом Светском рату, ове недеље нас на Новом гробљу у Београду, очекују два значајна догађаја:

У суботу 10.11. 2018. године са почетком у 13 часова, на Аустроугарском војном гробљу биће одржана комеморација посвећена свим жрвама Великог великог рата. Комеморацији ће присуствовати, представнци Републике Србије, представници Српске православне цркве, високи црквени достојанственици из Аустрије и Мађарске, представници амбасада и страних војних изасланстава акредитованих у Београду, представници надлежних Министарства, војске Србије и града Београда. Низ свечаних комеморација се завршава централном државном церемонијом одавања почасти и полагања венаца на Новом гробљу у Београду, на сам дан стогодишњице примирја у 1. Светском рату, 11. Новембра 2018. године, са почетком у 10 часова. Као и сваке године, свечана церемонија полагања венаца и одавања почасти почиње на гробљу Комонвелта, док се централна свечаност планира испред Српске костурнице бранилаца Београда уз пригодан ументички програм, након чега се венци полажу на Споменик руске славе, а цео програм државне церемоније се завршва, такође уз пригодан програм, на Француском војном гробљу из првог светског рата.

dan-primirja_014

Дан примирја у Првом светском рату обележава се сваке године 11. новембра, у знак сећања на примирје закључено између савезника и Немачке, које је у исто време означило и престанак непријатељстава и крај рата. Овај датум се обележева као национални празник у многим савезничким државама, као сећање на погинуле у току Великог рата. Примирје је потписано је у железничком вагону у Компијену у Француској, а прекид непријатељства је ступио на снагу 11. новембра 1918. године – једанаестог часа, једанаестог дана, једанаестог месеца.

dan-primirja_013-naslovna

Ова објава је расположива и на: енглески српски (lat)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH