Komemoracije na Novom groblju u Beogradu povodom stogodišnjice primirja 1. Svetskom ratu

Svakog novembra se Novom groblju u Beogradu održava čitav niz komemoracija posvećenih žrtvama Velikog rata. S obzirom na predstojeće obeležavanje stogodišnjice primirja u Prvom Svetskom ratu, ove nedelje nas na Novom groblju u Beogradu, očekuju dva značajna događaja:

U subotu 10.11. 2018. godine sa početkom u 13 časova, na Austrougarskom vojnom groblju biće održana komemoracija posvećena svim žrvama Velikog velikog rata. Komemoraciji će prisustvovati, predstavnci Republike Srbije, predstavnici Srpske pravoslavne crkve, visoki crkveni dostojanstvenici iz Austrije i Mađarske, predstavnici ambasada i stranih vojnih izaslanstava akreditovanih u Beogradu, predstavnici nadležnih Ministarstva, vojske Srbije i grada Beograda. Niz svečanih komemoracija se završava centralnom državnom ceremonijom odavanja počasti i polaganja venaca na Novom groblju u Beogradu, na sam dan stogodišnjice primirja u 1. Svetskom ratu, 11. Novembra 2018. godine, sa početkom u 10 časova. Kao i svake godine, svečana ceremonija polaganja venaca i odavanja počasti počinje na groblju Komonvelta, dok se centralna svečanost planira ispred Srpske kosturnice branilaca Beograda uz prigodan umentički program, nakon čega se venci polažu na Spomenik ruske slave, a ceo program državne ceremonije se završva, takođe uz prigodan program, na Francuskom vojnom groblju iz prvog svetskog rata.

dan-primirja_014

Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležava se svake godine 11. novembra, u znak sećanja na primirje zaključeno između saveznika i Nemačke, koje je u isto vreme označilo i prestanak neprijateljstava i kraj rata. Ovaj datum se obeleževa kao nacionalni praznik u mnogim savezničkim državama, kao sećanje na poginule u toku Velikog rata. Primirje je potpisano je u železničkom vagonu u Kompijenu u Francuskoj, a prekid neprijateljstva je stupio na snagu 11. novembra 1918. godine – jedanaestog časa, jedanaestog dana, jedanaestog meseca.

dan-primirja_013-naslovna

Ova objava je raspoloživa i na: engleskisrpski (cyr)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH