Чувени српски бартион Никола Митић сахрањен у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду

30. јануара 2019.године у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду сахрањен је некадашњи првак Опере Народног позоришта, чувени српски баритон Никола Митић.

Славни уметник, рођен 27. новембра 1938. године у Нишу, после завршетка средње школе, постао је члан Хора РТБ. Потом је уписао Музичку академију, одсек за соло-певање, а већ после првог семестра, бива ангажован као солиста Опере Народног позоришта, да би након годину дана (1964) постао њен најмлађи првак.

Дебитовао је у улози Валентина у Гуноовом „Фаусту“. Митић је дуго година био један од водећих југословенских баритона, а нарочито се истицао као тумач главних баритонских улога у Вердијевим операма.  Певао је са највећим именима светских оперских сцена: Кабаље, Ричарели, Мофо, Балтсом, Бергонцијем, Домингом, Карерасом, Гедом…1992. године, постао је педагог Оперског студија Народног позоришта у Београду. Пре два месеца, 27. новембра, поводом његовог 80. рођендана, у Музеју Народног позоришта отворена је изложба „Никола Митић – баритон 20. века“.

Ова објава је расположива и на: српски (lat)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH