Обележен Дан дипломата Руске Федерације на Новом гробљу у Београду

Поводом Дана дипломата Руске Федерације који се иначе обележава 10. фебруара представници Министарства иностраних послова Руске Федерације полажили су венце на гробове истакнутих дипломата сахрањених како у Русији, тако и ван њених граница.

У петак 08. фебруара представници амбасаде Руске Федерације у Београду, са његовом екселенцијом амбасадором Александром Чепурином на челу, положили су венце на гроб руског царског велепосланика у Србији Николаја Хенриковича Хартвига  на Новом гробљу у Београду.

Николај Хенрикович Хартвиг је рођен 1857. године на Кавказу у осиромашеној аристократској породици војног лекара, натурализованог Руса немачког порекла.  Дипломатску службу је започео у Азијском  одељењу Министарства спољних послова царске Русије. Служио је као аташе на Цетињу, а затим као конзул у Бургасу (Бугарска). Од 1909 до 1914. године је био руски царски велепосланик (амбасадор) у Србији. Својим радом Хартвиг је задужио Србију, а у свим  приликама је имао само речи хвале српски народ и војску.

Преминуо је изненада (10. јула 1914. године), током дипломатских активности везаних за претње Србији након сарајевског атентата, у тренутку када је тражио објашњење од аустријског амбасадора, барона фон Гизла. Сахрањен је на Новом гробљу у Београду 14. јула 2014. године уз највише државне почасти. Овог великог пријатеља Србије је на последњи починак испратило више од 80.000 Београђана, укључујући целокупни састав београдског гарнизона, као и највише државне и црквене званичнике, а након опела у Саборној Цркви, беседе су одржали митрополит Димитрије и Председник Владе Никола Пашић.

Надгробно обележје је на последњем почивалишту Николаја Хартвига у знак захвалности подигла Београдска општина. Споменик је пројектовао архитекта Георгије Коваљевски, а израђен је од белог меремера, украшен руским националним мотивима. На прочељу изнад натписа, налази се мозаичка икона Светог Николе породичног заштитника Хартвига. Николај Хенрикович Хартвиг је сахрањен на Новом гробљу у Београду у парцели  29.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH