Традиционална свечана комеморација на Аустроугарском војном гробљу (5. новембар 2019. године)

У седмици која претходи Дану примирја у Првом светском рату, 5. новембра 2019. године на Аустроугарском војном гробљу у оквиру Новог гробља у Београду, одржан је комеморативни скуп на коме је одата пошта аустроугарским војницима који су настрадали у борбама за Београд током 1. Светског рата, као и свим жртвама Великог рата.

На комеморацији, за чију организацију је ове године била задужена Канцеларија Војног изасланства Републике Мађарске, свечане говоре одржали су Њ.Е. господин Атила Пинтер, амбасадор Републике Мађарске и Њ.Е. мр. Николаус Лутероти, амбасадор Републике Аустрије, а самом чину  су присуствовали представници војних изасланстава (Аустрије, Мађарске, Немачке, САД, Белгије, Велике Британије, Француске, Канаде, Италије, Чешке, Словачке, Грчке, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Словеније и др.). Свечану стражу током церемоније давали су припадници Војске Србије, као и припадници граде војске Републике Мађарске одевени у реплике униформи из 1. Св. рата.

Амбасадор Републике Аустрије мр. Николаус Лутероти је у свом обраћању  између осталог нагласио да иако су Првом светском рату Аустроугрска и Србија били  на противничким странама, данас су та времена за нама. Сама чињеница да су председници Србије и Аустрије прошле године, на Новом гробљу поводом стогодишњице завршетка 1. Светског рата положили венце и одали пошту палим аустроугарским и српским војницима  погинулим у току  Првог светског рата, значајна је потврда овом уверењу. Молитва посвећена свим жртвама Великог рата је одржана на немачком, мађарском и српском језику, након чега је уследила церемонија полагања венаца.

Ова објава је расположива и на: српски (lat)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH