Церемонија узимања грумена земље код споменика Црвеноармејцу

Са места на Спомен гробљу ослободилаца Београда, где су сахрањени посмртни остаци Белоруса  погинулих током Београдске операције 1944. године,  јуче је симблично узет грумен земље који ће у посебној капсули бити отпремљен у Белорусију и положен у храму Свих светих у Минску. Ова церемонија представља сећање на совјетске војнике – Црвеноармејце, који су водили порекло из Русије, Белорусије, Украјне, Азарбејџана и др.

Церемонији код споменика Црвеноармејцу на гробљу Ослободилаца Београда су  присуствовали: делегација Министарства иностраних послова Белорусије и Амбасаде Белорусије у Београду, министар за рад запошљавање, социјална и борачка питања Александар Вулин, старешина Подворја Руске православне цркве у Србији протојереј-ставрофор Виталиј Тарасјев, старешина храма Свети Василије Острошки Небојша Тополић, представници СУБНОР-а, Министарства одбране и Војске Србије.

Скулптура Црвеноармејца у дну парковског дела Спомен гробља ослободилаца Београда је дело вајара Антуна Аугустинчића. На Спомен гробљу ослободилаца Београда сахрањено је 2.953 борца Народно-ослободилачке војске Југославије и 976 бораца Црвене Армије.

Ова објава је расположива и на: енглески српски (lat)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH