Ceremonija uzimanja grumena zemlje kod spomenika Crvenoarmejcu

Sa mesta na Spomen groblju oslobodilaca Beograda, gde su sahranjeni posmrtni ostaci Belorusa  poginulih tokom Beogradske operacije 1944. godine,  juče je simblično uzet grumen zemlje koji će u posebnoj kapsuli biti otpremljen u Belorusiju i položen u hramu Svih svetih u Minsku. Ova ceremonija predstavlja sećanje na sovjetske vojnike – Crvenoarmejce, koji su vodili poreklo iz Rusije, Belorusije, Ukrajne, Azarbejdžana i dr.

Ceremoniji kod spomenika Crvenoarmejcu na groblju Oslobodilaca Beograda su  prisustvovali: delegacija Ministarstva inostranih poslova Belorusije i Ambasade Belorusije u Beogradu, ministar za rad zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Aleksandar Vulin, starešina Podvorja Ruske pravoslavne crkve u Srbiji protojerej-stavrofor Vitalij Tarasjev, starešina hrama Sveti Vasilije Ostroški Nebojša Topolić, predstavnici SUBNOR-a, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Skulptura Crvenoarmejca u dnu parkovskog dela Spomen groblja oslobodilaca Beograda je delo vajara Antuna Augustinčića. Na Spomen groblju oslobodilaca Beograda sahranjeno je 2.953 borca Narodno-oslobodilačke vojske Jugoslavije i 976 boraca Crvene Armije.

Ova objava je raspoloživa i na: engleskisrpski (cyr)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH